Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στο θέμα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση στα Μέσα μεταφοράς παραμένει δραματική, καθώς τα δρομολόγια παραμένουν στην ίδια συχνότητα με την εποχή προ του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει ούτε στόλος οχημάτων, ούτε ο απαιτούμενος αριθμός οδηγών στον ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid. Έσπευσε να προσθέσει, ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1 με 1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown. Σε ερώτηση σχετικά μες την αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.

Οι περιοχές της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

Μπαράζ κρουσμάτων καταγράφονται στην Αττική, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 2.100. Μάλιστα, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό, ανέφερε πως σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όπως μετέδωσε το MEGA, οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα είναι τα Πατήσια, το κέντρο της Αθήνας, η Κηφισιά και το Περιστέρι. Φυσικά, ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.