Αρκετοί πυροβολισμοί και ένας τραυματισμός σημειώθηκαν εχθές Κυριακή, αργά το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες γύρω στις 22:40 άγνωστος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε ένα άτομο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όμως ο δράστης κατάφερε να διαφύγει. Το ίδιο συνέβη και με το άτομο που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς.

Ο χώρος του συμβάντος αποκλείστηκε για να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας. Περισυνελέγησαν πέντε κάλυκες. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακολούθησαν ένα όχημα που αποχώρησε με ταχύτητα από την οδό Αντιγονιδών αμέσως μετά τους πυροβολισμούς και προσήγαγαν τον οδηγό του.

Κόσμος που βρισκόταν κοντά στο σημείο του περιστατικού, ανέφερε στις αρχές, ότι δράστης και θύμα ήταν υπήκοοι Αλβανίας και ότι διαπληκτίζονταν στο σημείο για αρκετή ώρα μαζί με ομοεθνείς τους.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Πώς επηρέασε η καραντίνα την εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη 

Μεγάλη ύφεση παρουσίασε το διάστημα της καραντίνας το λεγόμενο και ως έγκλημα του δρόμου: ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές και αρπαγές τσαντών, αδικήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία, μειώθηκαν κατακόρυφα τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου σε σχέση με τις δύο πρώτες. Φαίνεται πως το lockdown των προηγούμενων μηνών έφερε θετικά αποτελέσματα.

“Δύσκολοι καιροί”, λοιπόν, για επίδοξους κακοποιούς! Σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing), όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι ακολουθούσαν το μοντέλο της τηλεργασίας και “έμεναν σπίτι”, κάθε προσπάθεια διάρρηξης ενέχει ρίσκο. Εάν στην εξίσωση αυτή συνυπολογιστεί η παράμετρος της ενισχυμένης εμφανούς αστυνόμευσης στους δρόμους για τους ελέγχους στην απαγόρευση κυκλοφορίας, το ρίσκο είναι ακόμη πιο αυξημένο και επεκτείνεται και στις περιπτώσεις διάρρηξης καταστημάτων.

Η αλλαγή αυτή στην εικόνα της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη, την εποχή του κορονοϊού, αποτυπώνεται στα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την πορεία των βασικών δεικτών εγκληματικότητας πριν και μετά τη λήψη των μέτρων. Η στατιστική απεικόνιση διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους διαστήματα, το πρώτο μεταξύ 1 και 13 Μαρτίου και το δεύτερο από 14 έως 31 Μαρτίου