Με την Αττική να παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 194 από τα 358 νέα κρούσματα στη χώρα, και το νέο lockdown να είναι προ των πυλών, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιεί την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Σε μια ημέρα όπου 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις ΜΕΘ, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές».

Τονίζουν ότι «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης» και «μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα» δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι βρισκόμαστε «μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», αναφέροντας ότι «το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».


Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» και για «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ, σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στις κλειστές δομές. Επίσης άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA επτά είναι επιδημιολογικά στοιχεία στην Αττική τρομάζουν τους επιστήμονες και φέρνουν το ενδεχόμενο του lockdown όλο και πιο κοντά, τη στιγμή που η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί για την αποφυγή του. Σε κάθε περίπτωση οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, καθώς και τα στοιχεία από τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί αναμένεται να δείξουν τον δρόμο στην κυβέρνηση και το αν θα εφαρμόσει το lockdown στην Αττική.

Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νεότερα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να αποφύγει το γενικό lockdown.

«Διαθέσιμο το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική»

Τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική ανακοίνωσε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δήλωση της, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Η κυρία Κοτανίδου μίλησε στην τηλεόραση του Ant1 για το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας.

Γώγος: Όλα είναι στο τραπέζι

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, ρωτήθηκε για το εάν οδεύουμε σε δεύτερο lockdown.  «Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας», τόνισε

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», πρόσθεσε. «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.

Σύψας: Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, διευκρίνισε πως στην επιτροπή των ειδικών «δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown» στην Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Στη συνέχεια, εξήγησε πως «ο «κόκκινος συναγερμός» δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν».

«Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες» πρόσθεσε ο ειδικός, ενώ στην συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του πως «δεν θα πάμε προς το «κόκκινο» αλλά προς το “κίτρινο”». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση, ωστόσο: «δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση» συμπλήρωσε.


Μάλιστα, ο ειδικός επεσήμανε πως υπάρχει μια μελέτη που έδειξε πως η καθολική χρήση μάσκας, κάνει την επιδημία να υποχωρεί ταχύτατα μέσα σε 10 μέρες, όμως, όπως τόνισε: «είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα». Ακόμη, δήλωσε πως δεν τάσσεται υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες, όμως θέλει να τους πείσει να φοράνε τη μάσκα «περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους». «Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες» κατέληξε ο ειδικός.

Τα κρούσματα

O κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 358 κρούσματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού: «Σήμερα ανακοινώνουμε 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

  • 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Καστοριάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση