Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης κτηρίου που τελούσε υπό κατάληψη πραγματοποιείται από το πρωί στο Παγκράτι. Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στο σημείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κανείς μέσα στο κτήριο. Το οίκημα τελούσε υπό κατάληψη από το 2016.

Περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο διαμαρτυρόμενοι κατά της εκκένωσης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το κτήριο είχε μετατραπεί σε βιβλιοθήκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχουν εντοπιστεί άτομα μέσα στην κατάληψη ούτε κάποια ύποπτα αντικείμενα. Η αστυνομία παραμένει μέσα στο κτήριο, το οποίο στη συνέχεια θα σφραγιστεί και θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, ο ιδιοκτήτης βρισκόταν σε συνομιλίες με τους υπεύθυνους της κατάληψης ώστε να βρεθεί λύση. Ωστόσο, οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες, ενώ ο ίδιος κατέθεσε μήνυση.

Η κατάληψη στην οδό Φιλολάου 99

Σε παλαιότερη αναφορά στην ιστοσελίδα Indymedia διαβάζουμε πως το κτήριο στην οδό Φιλολάου 99 τελεί υπό κατάληψη από τον Σεπτέμβριο του 2016: «Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο οίκημα της Φιλολάου99 και Νεοπτολέμου στο Παγκράτι, απέκτησε ξανά ζωή. Χτισμένο το 1928, ρημαγμένο από το1995, αποτέλεσε για πολλά χρόνια έναν ερημωμένο τόπο-φάντασμα για τη γειτονιά. Mια χούφτα αναρχικών αγωνιζόμενων ανθρώπων, αποφασίσαμε να τον οικειοποιηθούμε και να τον μετατρέψουμε σε κάτι χρήσιμο και σημαντικό: σ’ ένα ζωντανό τόπο συνάντησης και δημιουργίας για τους κατοίκους της γειτονιάς, σ’ ένα ορμητήριο αντίστασης για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους.

Το εσωτερικό της κατάληψης

»Εδώ και 3 χρόνια, λοιπόν, βασισμένες στις δικές μας πλάτες, στην συλλογική μας δημιουργικότητα και έμπνευση, χωρίς χορηγίες, ΜΚΟ και κόμματα ανάμεσά μας, η Φιλολάου 99 δεν είναι πλέον «εστία μόλυνσης». Αντίθετα, πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεων πολιτικού/ιστορικού/πολιτιστικού χαρακτήρα, συνελεύσεις και συναντήσεις αγωνιζόμενων πρωτοβουλιών, στεγάζει οργανωμένη βιβλιοθήκη και πολιτικό βιβλιοπωλείο-αρχείο τουευρύτερου αντιεξουσιαστικού κινήματος, κύκλους αυτομόρφωσης, φωτοτυπική δομή και μια σειρά άλλων αυτοοργανωμένων δραστηριοτήτων, δομών και πειραματισμών».

Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά από 3 χρόνια παρουσίας και δράσης στο κτίριο της Φιλολάου 99, μας παρουσιάστηκε φάντης-μπαστούνης ο κ. Β. Π. κάτοικος Πετραλώνων, δηλώνοντάς μας ξεδιάντροπα ότι είναι ο «νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου». Μάλιστα, με τη συνέργεια του δικηγόρου Χ. Μ., μας παρουσίασαν έγγραφα εξαιρετικά αμφίβολης αξιοπιστίας, ακόμα και για ένα αστικό δικαστήριο που προστατεύει κάθε λογής ιδιοκτήτες, με τα οποία «στοιχειοθετούσαν» την δήθεν κληρονομιά που ανακάλυψε μετά από δεκαετίες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις