Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους. Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό. «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.

Το “δεύτερο κύμα”

Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον κορωνοϊό. Εξήγησε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και πως υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα. Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό βοηθούν και για τη γρίπη

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» τη συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Πρόσθεσε ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.

“Χωρίς ελάχιστες προδιαγραφές οι ΜΕΘ των ιδιωτικών” λέει η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών

Η Αφροδίτη Ρέτζιου ιατρός και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη αποκάλυψε την τρομερή πραγματικότητα στα νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ιατρών να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει καλύψει με ένα πέπλο σιωπής επικοινωνιακά την κραυγή αγωνίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εν μέσω της πανδημίας, το 70% των κλινών εντατικής (ΜΕΘ) μπήκε για δεύτερη φορά σε αναστολή ή μείωση των τακτικών προγραμματισμών χειρουργείων.

Επίσης κατά την περίοδο της αναστολής την άνοιξη είδαμε  μείωση κατά 70% του προγράμματος εμβολιασμού, και μείωση κατά 50% της διάγνωσης και της θεραπείας Καρκίνου, με τα ραντεβού για ακτινοθεραπείες να έχουν μειωθεί κατά 30% οδηγώντας χιλιάδες ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία και αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους. Στο οικονομικό κομμάτι, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είπε ότι αύξησαν κατά 2% υπέρ των ιδιωτικών κλινικών την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥ, ενώ καταργούν το rebate και το clawback (επιστροφή του υπερβολικού κέρδους) στις ίδιες κλινικές. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το ότι όπως είπε η κ. Ρέτζιου οι ΜΕΘ που θα δοθούν από τον ιδιωτικό τομέα θα έχουν προϋπόθεση να είναι αποδεκτά τα περιστατικά από την κλινική, ενώ δεν υπάρχουν ελάχιστες προδιαγραφές σε προσωπικό για τις ΜΕΘ.