Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης με τον τραγικό θάνατο ενός 11χρονου που παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Το παιδί δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, όταν το απόγευμα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου 2020, το ηλεκτρικό πατίνι που οδηγούσε, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο 11χρονος να τραυματιστεί σοβαρά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, η κατάσταση της υγείας του αγοριού ήταν εξαιρετικά σοβαρή και το βράδυ της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων όπου και νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το παιδί κινείτο με ηλεκτρικό πατίνι, όταν, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, βρέθηκε στις ρόδες αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στην Εντατική. Όπως είπε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γιώργος Χαλκιαδάκης, το αγόρι έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η κίνηση με ηλεκτρικό πατίνι

Η έκρηξη του αριθμού τους και στην Κρήτη έχει οδηγήσει σε ατυχήματα. Σε έρευνα που έγινε στο Όστιν του Τέξας από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Μεταφορών κατέγραψε 271 ατυχήματα σε ένα διάστημα σχεδόν δύο μηνών. Και αυτό το 2018, πριν τη μεγάλη έκρηξη του αριθμού τους.

Υπολογίστηκε ότι ανά 100.000 μετακινήσεις με ηλεκτρικά πατίνια, 20 άνθρωποι τραυματίζονται. Περίπου οι μισοί από αυτούς τραυματίζονται σοβαρά στο κεφάλι. Το 15% αυτών βιώνουν σοβαρά τραύματα στον εγκέφαλο. Αυτά τα τραύματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι χρήστες των ηλεκτρικών πατινιών φορούσαν κράνος, όμως μόλις 1 στους 190 φορά. Μαζί με την έκρηξη του αριθμού των ηλεκτρικών πατινιών έχουν εκτοξευθεί και τα παράπονα για προβλήματα ασφαλείας και μη επαρκούς ελέγχους πριν δοθούν προς χρήση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απ’ όσους είχαν εμπλοκή σε ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι περίπου το 50% είχε σοβαρό ατύχημα. Είναι λοιπόν ένα μέσο το οποίο εφόσον εμπλακεί σε ατύχημα, ο χρήστης του αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο για τη ζωή του. Το 55% τραυματίστηκε οδηγώντας στους δρόμους ενώ 33% τραυματίστηκαν οδηγώντας σε πεζόδρομους.

Το 1/3 που είχαν ατύχημα παραδέχτηκαν ότι είχαν πιει αλκοόλ. Το 37% είπε ότι ο λόγος που είχε το ατύχημα ήταν η υπερβολική ταχύτητα. Ένα πολύ υψηλό 19% κατηγόρησε την ίδια την κατασκευή του ηλεκτρικού πατινιού με ειδική αναφορά στη μη λειτουργία φρένων ή το μπλοκάρισμα τροχών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις