Προχωράει η αποκλιμάκωση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) προχώρησε στην απελευθέρωση των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρέμεναν σε επιφυλακή λόγω των προκλήσεων της Αγκυρας και της έντασης που υπήρχε στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Η σχετική εντολή κοινοποιήθηκε σήμερα το πρωί και αφορά τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ισχυε από 10 Αυγούστου

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 10 Αυγούστου, είχαν ανακληθεί οι άδειες των στελεχών, που κλήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα να επανδρώσουν τις μονάδες τους και να παραμείνουν σε υψηλή εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονταν σε άδεια επέστρεψαν άμεσα στις θέσεις τους, ενώ δεν εγκρίνονταν νέες άδειες. Η Αθήνα έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι θα έκανε τα πάντα για να διαφυλάξει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Μετά από περίπου ενάμιση μήνα, η απόφαση του ΓΕΕΘΑ αποδεικνύει ότι ο άμεσος κίνδυνος έχει παρέλθει, καθώς, όπως γνωστοποίησε σήμερα επισήμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το προσεχές διάστημα ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας στην Κωνσταντινούπολη.

Ιωάννης Μάζης:  Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί αποστρατικοποίηση

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στην απογευματινή εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ.  Είναι λάθος είπε ο καθηγητής η χρήσης του όρου “θαλάσσιες ζώνες”, διότι με τον όρο “θαλάσσια ζώνη” εννοούμε εκτός από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, και την αιγιαλίτιδα ζώνη αλλά και την συνορεύουσα ζώνη (πχ Καστελλόριζο) τα οποία είναι κυριαρχικά δικαιώματα μονομερώς ασκούμενα και δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.Εξέφρασε τον φόβο πως οδεύουμε ολοταχώς προς σύνταξη συνυποσχετικού το οποίο θα περιλαμβάνει και αυτού του είδους διαπραγματεύσεις, για θέματα που δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Η Τουρκία, όπως είπε, θέλει να βάλει την ατζέντα Καλίν στο τραπέζι, ενώ είπε “δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί μερική αποστρατικοποίηση νησιών”. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει όπλα στα νησιά ώστε να μπορούν να αμυνθούν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία μήπως μας βγουν ρήτρες, όπως για παράδειγμα αμερικανικός οπλισμός που βρίσκεται στα νησιά να αφαιρεθεί και κάτι που θα τα αφήσει απροστάτευταΓια την Χάγη είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τους κανονισμούς τους διεθνούς δικαίου της θαλάσσης. Εαν κάνει υποσχετικό πριν πάμε στην Χάγη θα πρέπει να δεχθεί εκ προοιμίου να δεχθεί την όποια απόφαση του δικαστηρίου. Όμως η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει τίποτα από τα δυο.  Τέλος προειδοποίησε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε πληθυντικό στην λέξη διαφορές γιατί υπάρχει μόνον μια διαφορά με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις