Μεγαλόσωμη αρκούδα 250 κιλών παγιδεύτηκε σε παράνομη συρμάτινη θηλιά που χρησιμοποιείται -κυρίως- για παγίδευση αγριογούρουνων, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας-Κλεινών του δήμου Φλώρινας. Το μεγαλόσωμο ζώο εντοπίστηκε σήμερα το πρωί και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και του LIFE AMYBEAR.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την άγρια ζωή και φύση «Καλλιστώ», κτηνίατρος της Π.Ε. Φλώρινας και μέλη της ΚΟΜΑΘ, μετέβησαν στο σημείο όπου εντοπίστηκε η αρκούδα και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αρσενικό ζώο, ηλικίας περίπου 10 ετών.

«Η αρκούδα ήταν παγιδευμένη σε αυτοσχέδια συρμάτινη θηλιά η οποία χρησιμοποιείται για την παγίδευση αγριογούρουνων, τακτική που είναι απαγορευμένη. Βρισκόταν δε, κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο και σε χωράφια με καλαμπόκια. Το ζώο ναρκώθηκε και έλαβε ιατρική φροντίδα καθώς έφερε τραύμα στο πόδι από τη θηλιά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης.

Η αρκούδα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο δημοτικό δάσος της Τοπικής κοινότητας Κλαδορράχης ενώ ο εκπρόσωπος της «Καλλιστώ» Γιάννης Τσακνάκης της τοποθέτησε ειδικό ραδιοκολάρο και παρέμεινε στον χώρο μαζί με τον κτηνίατρο, μέχρι η αρκούδα να ξυπνήσει και να αρχίσει να κινείται.

Λίγα λόγια για την αρκούδα

Η καφέ αρκούδα ή φαιά αρκούδα ή κοινή αρκούδα (Άρκτος η άρκτος-Ursus arctos) είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο και το είδος αρκούδας (ίσως το γνωστότερο) με την μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά. Υποείδος της είναι η Αρκούδα γκρίζλι, διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Γενικότερα, απαντάται στην Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής. Έχει μεγάλο κεφάλι, μικρά αυτιά, πατούσες με γερά νύχια και κοντή ουρά. Είναι μοναχικό ζώο.

Ο ζωτικός χώρος των αρσενικών προστατεύεται από οποιονδήποτε αντίπαλο και φτάνει τα 1.000 τετρ. χλμ. Τρέφεται με φυτά, ψάρια, μέλι, πτηνά και τρωκτικά. Έχει οξεία όσφρηση και ακοή, και πολύ καλή όραση. Τα μικρά γεννιούνται τον χειμώνα, ζυγίζουν μερικές εκατοντάδες γραμμάρια και μένουν με την μητέρα τους πάνω από δύο χρόνια.