Τριάντα εννιά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν βρεθεί εδώ και λίγες μέρες στο στόχαστρο κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, οι οποίοι αντιδρούν στην προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχείο της πόλης.  Για δεύτερη φορά, έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας, προχώρησαν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μάλιστα εμπόδισαν τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Την οργή τους οι κάτοικοι την εκφράζουν με πανό “Όχι στα σχολεία μας, όχι στις αυλές μας” και “Όχι hotspot στην Λουτρόπολη., οι οποίοι έκλεισαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις διαμαρτυρίες κατά των ασυνόδευτων ανήλικων

Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiaReport , η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Αγοραστή Παπακώστα ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στα Καμένα Βούρλα, για το θέμα του προσφυγικού και τα όσα διαδραματίστηκαν από την άφιξη των ανήλικων μεταναστών στα Καμένα Βούρλα μέχρι σήμερα.

Ρατσιστικό μένος εναντίον παιδιών

Οι αντιδράσεις γίνονται υπό την κάλυψη του δημάρχου, Ιωάννη Συκιώτη, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πως «είναι ντροπή να μην είναι εδώ σήμερα όλοι οι κάτοικοι, να μην έχουν συγκεντρωθεί 2.000 άτομα. Θα έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες έστω για δύο ώρες».

Ζήτησε, δε, από τους διευθυντές των σχολείων να μην καταχωρήσουν τις απουσίες των μαθητών που σήμερα δεν πήγαν στο σχολείο, στο πλαίσιο της απόφασης του δήμου να μη λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. Και συνεχίζει: «Θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, με συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις, μέχρι να τα καταφέρουμε».

«Θα φύγουν έστω και με τραμπουκισμό»

Ένας από τους κατοίκους της περιοχής μίλησε στο lamianow αναφέροντας  πως θα διώξουν τα παιδιά από την περιοχή ακόμα και αν χρειαστεί να τα τραμπουκίσουν. «Δεν έχουμε θέμα με τα παιδιά, αλλά πρέπει να φύγουν, θέλουν δεν θέλουν, έστω και με τραμπουκισμό ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, γιατί μετά θα μας φέρουν και άλλους. Εγώ θέλω απλά τα Καμένα Βούρλα και ο τόπος μας να λειτουργεί ορθά», ανέφερε.

«Δεν είμαστε αφιλόξενος αλλά είναι δίπλα στα σχολεία μας, καταστρέφονται τα σπίτια μας», τονίζουν άλλοι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι.

Μηταράκης: Λυπάμαι για τα ακραία φαινόμενα στα Καμμένα Βούρλα

Όπως προκύπτει από τη συζήτηση που φιλοξένησε σήμερα το πρωί το Open, δήμαρχος και κάτοικοι στα Καμμένα Βούρλα αντιδρούν για το γεγονός ότι το υπουργείο Μετανάστευσης δεν τους ενημέρωσε για την άφιξη των παιδιών και για το γεγονός ότι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο που συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Στη συζήτηση, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης παραδέχτηκε πως «πράγματι, δεν ενημερώθηκαν, λαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη»  στη συνέχεια  εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατηγορώντας τους για «έλλειψη ανθρωπισμού». Όπως είπε εμφατικά. «εμπόδισαν ακόμη και το φαγητό στα παιδιά», ενώ πρόσθεσε: «Λέμε “όχι” σε συμπεριφορές Καμένων Βούρλων. Ο Δήμαρχος,  δεν ελέγχει τον κόσμο. Εκφράζω τη λύπη μου για τα ακραία φαινόμενα στα Καμένα Βούρλα» πρόσθεσε.

Ασυνόδευτα παιδιά αντιμέτωπα με την ξενοφοβία

Τα 39 ασυνόδευτα παιδιά, έφθασαν στην περιοχή αφού είχαν υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού, για όλα αρνητικό, με την προοπτική να μείνουν για λίγες εβδομάδες αφού στην συνέχεια θα μεταφερθούν μόνιμα στο εξωτερικό. Μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με το οποίο 1600 παιδιά ασυνοδευτα ανήλικα θα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Μετάδραση οι 39 ανήλικοι πρόσφυγες «έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διέμεναν σε καταυλισμούς στα νησιά για πολλούς μήνες υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες». Στο ίδιο ξενοδοχείο αναμένονται άλλα 32 παιδιά, που θα μείνουν, όμως, στα Καμένα Βούρλα για σύντομο διάστημα, το πολύ 30 μέρες -όπως τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάτζας- μέχρι να προωθηθούν σε χώρες της ΕΕ.

Η Μετάδραση λοιπόν, καλεί την τοπική κοινωνία «να δείξει τον ανθρωπισμό και τη φιλοξενία για την οποία διακρίνεται η Ελλάδα, έτσι ώστε τα παιδιά, στο σύντομο διάστημα της παραμονής τους, να αισθανθούν ασφάλεια και αγάπη και να κρατήσουν ως τελευταία εικόνα της χώρας μας, τη θερμή φιλοξενία τους στα Καμένα Βούρλα».

Με δεδομένο ότι τα παιδιά που έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διέμεναν σε καταυλισμούς στα νησιά για πολλούς μήνες υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, θα μείνουν προσωρινά στα Καμμένα Βούρλα, παραμένει το ερώτημα για ποιον λόγο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της πάλαι ποτέ προσφυγικής πόλης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις διαμαρτυρίες

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις