Μεγαλώνει η ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική αλλά και την έξαρση του επιδημιολογικού φορτίου στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές. Από χθες ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν στους δρόμους δειγματοληπτικούς ελέγχους και γρήγορα τεστ. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους τυχαίους 706 ελέγχους 12 θετικά κρούσματα.

Κορονοϊός: 900 ενεργά κρούσματα στον δήμο Αθηναίων

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του επισήμανε αυτό που είχε πει και χθες για την ύπαρξη 900 ενεργών κρουσμάτων στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας».«Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική», προσέθεσε.

Νέα μέτρα για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης

Από σήμερα Σάββατο 26.09.2020, στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες. Τα μόνα που θα λειτουργούν θα είναι τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

«Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Περιπτερούχοι: Αστεία πράγματα

Ο Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, Θοδωρής Μάλλιος, καυτηρίασε  τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία χαρακτήρισε «ανήκουστα».«Ακόμα ένα τραγικό, το οποίο είναι ανεξήγητο για τον απλό άνθρωπο. Στοχοποιήσαμε τις πλατείες, κυνηγάμε την πλατεία Βαρνάβα και λέγαμε ιστορίες. Και τα Μέσα διαμόρφωσαν μια κατάσταση. Αστεία πράγματα, άκρα γελοιότητα», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού και δεν βρίσκει λογική στα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. «Επικρατεί ο απόλυτος παραλογισμός», υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA και συνέστησε στην κυβέρνηση να κοιτάξει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Γρήγορα τεστ στις κόκκινες περιοχές

Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση. Δηλαδή η επιχείρηση πλατεία καθώς τα φαινόμενα συνωστισμού από παρέες σε πλατείες μετά τα μεσάνυχτα ανησυχούσαν τους ειδικούς. Η δεύτερη κίνηση είναι οι έλεγχοι με γρήγορα τεστ στις κόκκινες περιοχές του κέντρου της Αθήνας καθώς εκεί εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επανεμφάνιση Τσιόδρα

Δεν είναι τυχαία και η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος βρέθηκε χθες μαζί με τον  υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια,  στην Κυψέλη, με αφορμή τους ελέγχους για κορωνοϊό που έγιναν εκεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ.

Η στρατηγική για τον έλεγχο για τον ιό αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωση των θετικών και την καραντίνα των επαφών τους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ελέγχων σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. «Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού», ανέφερε ο καθηγητής.

Συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν και θα πραγματοποιούν κάθε μέρα περισσότερα από 1000 γρήγορα τεστ σε 8 διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, Χθες σε 600 τεστ που έγιναν εντοπίστηκαν 6 θετικά κρούσματα

Μάσκες παντού

Η καθολική χρήση της μάσκας είναι κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Εαν όμως τις επόμενες 15 ημέρες η κατάσταση παραμείνει η ίδια τότε θα υπάρξει και αυτό το μέτρο πριν το τελικό που θα είναι ένα Lockdown σε ολόκληρη την Αττική