Ο Νίκος Σύψας, που είναι μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: “Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών”. Πρόσθεσε πως, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η Επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι μεγαλύτεροι.

“Το αλκοόλ φέρνει χαλάρωση”

Εξάλλου, σε παρέμβασή του στο Mega, o Νίκος Σύψας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε το κλείσιμο των περιπτέρων και των καταστημάτων ψιλικών από τα μεσάνυχτα και ως τις πέντε το πρωί. “Ανήκε στη δέσμη μέτρων που λαμβάνουμε για να σταματήσουμε το κύμα κυρίως στην Αττική. Το αλκοόλ φέρνει χαλάρωση και τους ανθρώπους πιο κοντά, κι αυτό είναι επικίνδυνο. Γίνονται παρεμβάσεις και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Νομίζω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για το κύμα αυτό. Πολίτες και πολιτεία πρέπει να συνεργάζονται” σημείωσε. Για τις μάσκες στους εξωτερικούςχώρους, ανέφερε: “Οι μάσκες παντού θα έρθουν αν φτάσουμε στο κόκκινο. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια καταστολή στους πολίτες, να παίρνουν πρόστιμο αν δεν τη φορούν. Η Αττική είναι στο πορτοκαλί, όχι στο κόκκινο. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επιδράσουν στις επόμενες δέκα μέρες και θα δούμε σταθεροποίηση της κατάστασης”. Για ένα νέο lockdown, δήλωσε: “Θέλουμε να δούμε μια σταθερή και καθοδική τάση. Το lockdown είναι η έσχατη λύση. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να μη φτάσουμε εκεί. Δεν το έχουμε συζητήσει καν στην επιτροπή”.

Τα τελευταία στοιχεία

Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη επτά θανάτους και 315 κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2.783 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 7.131 (41.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 68 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Τα 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 199 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι έχουν φτάσει συνολικά τους 376.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις