Σε ένταση παραμένει το κλίμα σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες στη χώρα, με πάνω από 700 σχολικές μονάδες να τελούν υπό κατάληψη, εκ των οποίων τα 250 αφορούν την Αττική. Την ίδια στιγμή, τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με αιτήματα την συγκρότηση τμημάτων μικρότερου αριθμού μαθητών, με 15 το πολύ μαθητές, την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και προσωπικό καθαριότητας, με σκοπό να γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία με ασφάλεια. Επιπλέον, την ανατροπή του νόμου Κεραμέως για την τράπεζα θεμάτων.

Με τη σειρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε τις δυσκολίες της κατάστασης και την δυσκολία του θέματος της σχολικής στέγης, τονίζοντας πως η έλλειψη επιπλέον αιθουσών στα σχολεία δυσχεραίνει το μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα, ενώ η υπουργός Παιδείας μίλησε για τις καταλήψεις στέλνοντας σαφές μήνυμα:

«Δεν είναι απάντηση οι καταλήψεις. Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης και τους περιφερειακούς διευθυντές. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Ανοιχτός διάλογος μεταξύ γονέων, μαθητών και του δημάρχου Αλίμου

Μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο σχολείο του Αλίμου, με γονείς να προσπαθούν να ”σπάσουν” την κατάληψη του 5ου Γυμνασίου, ο δήμαρχος κάλεσε σε διάλογο μαθητές και γονείς, με σκοπό να εξομαλυνθεί η τεταμένη κατάσταση. Τα αιτήματα των μαθητών, σύμφωνα με όσα δήλωσε μαθητής του σχολείου, ακούστηκαν στο δημαρχείο και θα παρθούν τα ανάλογα μέτρα. Ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, ζήτησαν να επικρατήσει ψυχραιμία, δηλώνοντας πως τα προβλήματα δεν λύνονται ”με ξύλο και επιθέσεις”.

Τι δήλωσε ο Πέτσας σχετικά με τις καταλήψεις

Ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στις καταλήψεις, και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως από την επόμενη εβδομάδα τα περιστατικά θα μειωθούν και θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολιτικής υποκίνησης των καταλήψεων, υπογράμμισε πως υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων, με συγκεκριμένο πολιτικό προφίλ, οι οποίοι στήριξαν τις κινητοποιήσεις. Κατέληξε αναφέροντας πως «Έχουμε πολλά πεδία διαφόρων, ας αφήσουμε τα σχολεία απ’ έξω».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις