Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ η ημερομηνία για την έναρξη χορήγησής του είναι η 15η Οκτωβρίου. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, καθώς φέτος ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της πανδημίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας – στις 14:00 – θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου θα δώσουν διευκρινίσεις, μεταξύ άλλων, και για τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο.

Σημειώνεται πως το υπουργείο ενδέχεται να ανακοινώσει σταδιακή χορήγηση του εμβολίου με προηγούμενη πρόσκληση ανά ηλικιακή ομάδα και βαθμό επικινδυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να ζητηθεί επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και στους μαθητές.

Τονίζεται ότι για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου θα απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση ηλεκτρονικής συνταγής στον φαρμακοποιό. Η συνταγογράφηση ξεκινά σήμερα και το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε όσους έχουν ένδειξη χορήγησης.

Δεν απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού για το αντιγριπικό εμβόλιο

Η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη υποχρεωτικότητα διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό Sars-CoV-2, ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας η χώρα μας θα παραλάβει φέτος επιπλέον 1.200.000 αντιγριπικά εμβόλια σε σχέση με πέρυσι, έτσι συνολικά αναμένεται να διατεθούν στους έλληνες πολίτες περίπου 4.200.000 δόσεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κάνει ήδη προκράτηση των εμβολίων στα φαρμακεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στα φαρμακεία έχουν δημιουργηθεί ήδη μεγάλες λίστες αναμονής. Ωστόσο, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης έσπευσε να σημειώσει πως δεν θα πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο από τις πρώτες μέρες που αυτό θα διατεθεί στα φαρμακεία, αλλά όσο το δυνατόν πιο αργά. Σύμφωνα με τον ίδιο η εποχική γρίπη παρουσιάζει έξαρση από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο: «Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολα θα χτίσουμε τοίχος ανοσίας».

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, δήλωσε στο iatropedia ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αφού προηγουμένως, όπως ανέφερε, καλυφθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ευπαθείς ομάδες: «Προηγούνται οι υγειονομικοί, δηλαδή εμείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και όλες οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι πνευμονοπαθείς κ.α. Και μετά είναι και οι εργαζόμενοι στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας κλπ. Μετά από όλους αυτούς, εγώ θα εμβολίαζα και τα υγιή παιδιά, γιατί η γρίπη αντίθετα με τον COVID-19 στα σχολεία πολλαπλασιάζεται, δηλαδή διασπείρεται. Επομένως όσον αφορά στη γρίπη, νομίζω ότι τα παιδιά είναι καλή ιδέα να εμβολιαστούν».