Απεγνωσμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του Λεοντίτου Αργιθέας στην Καρδίτσα, καθώς είναι αποκλεισμένοι εδώ και 13 ημέρες, από τη στιγμή που χτύπησε η κακοκαιρία «Ιανός». Ο κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Γρίβας ανέφερε πως το ρεύμα επανήλθε εφτά ημέρες μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

Μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του ΟPEN TV τόνισε: «Ούτε τρόφιμα, ούτε γιατρό έχουμε». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκοινωνία και πρόσβαση στην κεντρική αρτηρία που είναι το Μουζάκι, καθώς ο δρόμος έχει εξαφανιστεί. Ο ίδιος ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας ώστε να βρεθεί μια λύση.

Ο κάτοικος έσπευσε να σημειώσει πως συνολικά είναι αποκλεισμένα 7 χωριά της ανατολικής Αργιθέας. Οι αρχές, όπως είπε, τους διαβεβαιώνουν πως κάνουν ό,τι μπορούν, ωστόσο ο ίδιος αναφέρει πως πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ τα τρόφιμα είναι λιγοστά.

Αποκαρδιωτική η εικόνα του Θεσσαλικού Κάμπου από τον Ιανό

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από τον Θεσσαλικό Κάμπο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός». Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε την καταστροφική επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα. Πάνω από 210.000 στρέμματα ήταν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με το meteo οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Σημαντική ήταν η επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Αυτά είναι τα έξι μέτρα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις πληγείσες περιοχές

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, τα έξι μέτρα που έλαβε για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός». Πιο αναλυτικά, το υπουργείο έστειλε ήδη από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, 300 μηχανικούς για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια των δήμων, ενώ, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr.

Επιπροσθέτως, στο υπουργείο λειτουργεί από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, τηλεφωνικό κέντρο με 10 γραμμές, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πληγέντων, ενώ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επειγόντων έργων, προϋπολογισμού 350.000.000 ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πλησίον των αυτοκινητόδρομων, που υλοποιήθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης. Να σημειωθεί ότι ο ΟΣΕ έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2020 σε κυκλοφορία τη μία γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  εκτελεί και πάλι τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις