Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας, καθησύχασε για τα αποθέματα του αντιγριπικού εμβολίου, αλλά και των…αντοχών του συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ειδικού σχεδιασμού για τέτοιου είδους περιστατικά. «Είμαστε προετοιμασμένοι, τα εμβόλια για τη γρίπη είναι εδώ, οι οδηγίες για εκείνους που έχουν προτεραιότητα εμβολιασμού είναι σαφείς, υπάρχει επάρκεια και υπάρχει σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τόσο τον ιό της γρίπης όσο και τον ιό του κορονοϊού ταυτόχρονα. Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται στα όρια του και έχουμε αντοχές και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών».

Ανησυχίες για την ετοιμότητα της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, απηύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση σχετικά με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά της γρίπης, εκφράζοντας πως «Ενόψει του χειμώνα και της πιθανής εμφάνιση της γρίπης, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο συνύπαρξης δύο ιώσεων και την επιβάρυνση που θα επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, αν προσβληθεί από τις δύο αυτές ιώσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να έχει αποτέλεσμα ακόμα περισσότερους ασθενείς και βαριά περιστατικά και μεγαλύτερο χρόνο σε νοσηλεία και ΜΕΘ, δηλαδή, να ταλαιπωρηθεί ένα σύστημα που τώρα κινείται οριακά», ενώ ζήτησε την διαβεβαιώσεις τόσο για την επάρκεια των εμβολίων, όσο και για την πλήρη κάλυψη των ευπαθών ομάδων.

”Έχουμε προετοιμαστεί εγκαίρως”

«Επειδή φέτος στη χώρα μας είχαμε την πανδημία, εγκαίρως προετοιμαστήκαμε. Κάθε χρόνο, τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, ο ΕΟΦ προβαίνει σε παραγγελίες εμβολίων. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε 35% περισσότερες δόσεις του εμβολίου για φέτος, έχουμε ήδη διασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια δόσεις. Πέρυσι, είχαν έρθει στη χώρα 3,1 εκατομμύρια δόσεις, και πρόπερσι είχαν εμβολιαστεί 2,1 εκατομμύρια του πληθυσμού. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Και αυτό το νούμερο που έχουμε διασφαλίσει επαρκεί, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε αυτή τη συλλογική ανοσία και, κατά προτεραιότητα και συστηματικά, να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η ζήτηση θα καλυφθεί στο έπακρο», απάντησε καθησυχαστικά ο υφυπουργός κος. Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, την υποχρέωση της πολιτείας για εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και πρόσβασης του κόσμου στον εμβολιασμό.

Για την ποσότητα των εμβολίων πρόσθεσε πως «Υπάρχουν σαφείς οδηγίες και 35% περισσότερα εμβόλια, σε σχέση με πέρυσι. Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους δύο ιούς μαζί – τον ιό της γρίππης και τον ιό που προκαλεί τον κορονοϊό. Έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες, με την εγκύκλιο που βγήκε για τον μαζικό εμβολιασμό, και η Εθνική Επιτροπή έχει δώσει τις οδηγίες της εγκαίρως ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Τα εμβόλια ήδη βρίσκονται στη χώρα. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, διότι η έναρξη της περιόδου της γρίπης είναι αρχές Δεκέμβρη και επομένως το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει εκείνη τη χρονική στιγμή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτό το τοίχωμα ανοσίας το οποίο επιθυμούμε».

Παράλληλα, ο κος. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός της αύξησης των υγειονομικών οι οποίοι εμβολιάστηκαν (πέρσι σε σχέση με πρόπερσι), θεωρώντας το, μάλιστα, δείκτη της ποιότητας του συστήματος υγείας: «Προστατεύοντας τους υγειονομικούς, προστατεύουμε και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή με το σύστημα υγείας και είναι σημαντικό φέτος να αυξήσουμε το ποσοστό των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν».

Η συνταγογράφηση για το εμβόλιο θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή

Ο Ανδρέας Πουλάς επισήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ενημέρωση σε σχέση με τον εμβολιασμό των ανθρώπων που δε συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, διερωτώμενος «Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα υπάρξει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας εάν χρειαστεί;». Επιπροσθέτως, τόνισε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, λόγω του ότι ένα εμβόλιο που συνταγογραφείται σήμερα, θα πρέπει άμεσα να εκτελείται, καθώς ο γιατρός που έδωσε την εντολή να εμβολιαστεί ο εκάστοτε ασθενής είναι υπεύθυνος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις