Την πεποίθηση ότι η Αττική δεν βρίσκεται ακόμα σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά την έξαρση του κορονοϊού, εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ της Αττικής κυμαίνεται από το 45% έως και το 50%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσθεσε η κ. Κοτανίδου, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με την κάλυψη των ΜΕΘ να είναι στο 20%.

Υποστήριξε ότι ναι μεν η κατάσταση στην Αττική είναι ακόμα ελεγχόμενη σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, ωστόσο υπογράμμισε ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Εάν συνεχίσει η αύξηση των διασωληνωμένων με τους ρυθμούς που βλέπουμε τώρα, υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πω γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί το ενδεχόμενο, ανοίγοντας ενδεχομένως περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό.

«Τα μέτρα επαρκούν, πρέπει να τηρηθούν»

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι είναι επαρκή, όμως πρέπει να τηρούνται. Συγκεκριμένα για τις μάσκες είπε ότι δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής η καθολική χρήση τους, δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους, δίχως ωστόσο να το αποκλείσει. Σε εκείνο το σημείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή κάνει προτάσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

«Σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα και έξω»

«Ήδη έχει χτυπήσει το «καμπανάκι», ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε δε.