Νεκρική σιγή και απελπισία από την ολική καταστροφή επικρατεί σε όλο το νομός Καρδίτσας. Τα σημάδια από τις καταστροφικές πλημμύρες παραμένουν έντονα.

Τα χωμάτινα αποτυπώματα στις βιτρίνες των καταστημάτων, η καφέ απόχρωση που έχουν ακόμη οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από τις λάσπες, τα σκουπίδια που έχουν παρασυρθεί από ’δώ κι από ’κεί, αλλά και μέσα στις αδόμητες εκτάσεις συνθέτουν την εικόνα σήμερα.

EUROKINISSI

Ενώ κομμένοι δρόμοι που οδηγούν στο κενό, πεσμένες γέφυρες, ξεριζωμένα έλατα 30 μέτρων, σπασμένοι στα δύο πυλώνες της ΔΕΗ καταμεσής του δρόμου είναι οι εικόνες που βασιλεύουν στα χωριά του Δήμου Αργιθέας. Χωριά για τα οποία η πλειοψηφία των ενημερωτικών μέσων που επισκέφθηκαν την περιοχή, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πουν και να γράψουν. Προσωπικά δράματα, αδιέξοδα ζωής που προέκυψαν μέσα σε μία μέρα και απαιτούν τιτάνιο αγώνα για να αντιμετωπιστούν

Τα χωριά του Δήμου Αργιθέας για έξι μέρες ζούσαν μέρες του ‘50. Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα χωρίς επικοινωνία. Δεν γνώριζαν καν ότι η Καρδίτσα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά τους, είχε «πνιγεί» επίσης. Τα παραπάνω προβλήματα σ’ έναν βαθμό έχουν αποκατασταθεί κι ας είναι οι διακοπές στο ρεύμα αρκετά συχνές. Το σοβαρό όμως πρόβλημα για την περιοχή είναι το απόλυτα κατεστραμμένο οδικό της δίκτυο. «Το οδικό δίκτυο τελείωσε». Με αυτή την δραματική φράση ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο κεντρικός δρόμος για την Παναγία Σπηλιά αποτελεί  παρελθόν. Και ο κεντρικός δρόμος στη Γέφυρα Νασιώκα κόπηκε εντελώς. Σύμφωνα με το πρόσφατο οδοιπορικό της εφημερίδας Αυγή που επισκέφτηκε την περιοχή, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αργιθέα όπου τα οκτώ χωριά της (Πετρίλο, Λεοντίτο, Φουντωτό, Πετροχώρι, Κουμπουριανά, Δροσάτο, Βλάσι και Στεφανιάδα) παραμένουν αποκομμένα από το Μουζάκι, την τελευταία κωμόπολη πριν τον ορεινό όγκο.

EUROKINISSI

Ο μόνος τρόπος να πάνε οι κάτοικοι στην περιοχή είναι μόνο με 4×4 ή αγροτικό όχημα από τη γέφυρα Μπαλάνου, η οποία βρίσκεται στον δρόμο που έχει καταρρεύσει ή από χωματικό άξονα που διαμορφώθηκε στην κορυφογραμμή Αγίου Νικολάου – Τυμπάνου. Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, καθώς δεν μπορούν να κατεβάσουν τα κοπάδια τους στις χειμερινές τους εγκαταστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν ν’ ανέβουν στο βουνό τα φορτηγά με τις ζωοτροφές.

«Το μεγαλύτερος άγχος μας είναι ο χειμώνας που έρχεται» λέει ο δήμαρχος Αργιθέας Αντρέας Στεργίου, μόλις 34 ετών, που έχει για δημαρχείο του τ’ αμάξι τις τελευταίες ημέρες τρέχοντας από τη μία περιοχή στην άλλη. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση των υποδομών, καθώς διαθέτει μόλις μια μηχανικό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.

«Σημαίνει ότι θα φάμε τουλάχιστον ένα δίμηνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έρθει ο ανάδοχος πρώτη Δεκέμβρη. Πρώτη Δεκέμβρη στην Αργιθέα δεν δουλεύει ποτέ εργολάβος λόγω του καιρού και δικαιούται βάσει νόμου να πάρει παράταση». Κατά την άποψή του το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με κεντρικό τρόπο, μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού φορέων όπως η ΕΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης).

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τονίζει ότι υπάρχει πρόβλημα για αρκετούς δήμους με την απορρόφησή τους, επικαλούμενος ως παράδειγμα το ποσό που δίνεται για τις ζημιές στα σπίτια, το οποίο, αν τις υπερκαλύπτει, δεν μπορεί να διατεθεί στη συνέχεια γι’ άλλες ανάγκες. Τέλος απευθύνει με ένταση έκκληση στην πολιτεία τονίζοντας ότι «η ορεινή περιοχή της Αργιθέας μπορεί να είναι απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη, αλλά δεν είναι έρημη. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις