Δυστυχώς ο νομός Καρδίτσας κάθε μέρα υποχωρεί όλο και περισσότερο από την επικαιρότητα ενώ τα προβλήματα των κατοίκων χειροτερεύουν ολοένα και πιο πολύ. Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς τους όπως λένε.

Προς ώρας, από την 18η Σεπτεμβρίου έως σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την αποζημίωση που δικαιούνται, με το μεγαλύτερο μέρος της καταγραφής να έχει ολοκληρωθεί.

Οι κάτοικοι που καταστράφηκαν ολοσχερώς μέσα σε λίγες ώρες αγωνιούν για τις ημέρες που ξημερώνουν. Ενώ την ίδια στιγμή ο κορονοϊός γίνεται επικίνδυνος στην περιοχή. Η λάσπη έχει γίνει πια σκόνη κι επειδή πλέον έχει προσμίξεις από οργανικά και ανόργανα υλικά, αλλά και από πετρέλαιο και φυτοφάρμακα, το μείγμα είναι τοξικό. Μπορεί να πλήξει το αναπνευστικό σύστημα του ιδιαιτέρως όσων έχουν ευαισθησία.

Ζώα και χωράφια αφανίστηκαν

Σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΛΓΑ, έχουν καταστραφεί περί τα 250.000 στρέμματα σε καλλιέργειες από καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι και κηπευτικά. Από τα ορμητικά νερά των ποταμών και των χειμάρρων πνίγηκαν 12.500 αιγοπρόβατα, περί τα 800  έως 1.000 βοοειδή και 30.000 κυψέλες μελισσών. Από τις κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί οι 30 εκ των οποίων οι 10 ολοσχερώς. Επίσης, έχουν καταστραφεί αποθήκες χονδροειδών ζωοτροφών και δημητριακών, όπως και μηχανολογικός εξοπλισμός, γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός για τις γεωτρήσεις.

Ενοχλημένοι από τους υπαινιγμούς του κ Βορίδη

Την ίδια ώρα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες της Καρδίτσας ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα με την τελευταία δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη. Ο κος Βορίδης είπε στην τηλεόραση του Mega: «Η διαδικασία του  ΕΛΓΑ προϋποθέτει επαλήθευση της δήλωσης ζημίας. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο από ορισμένους – θέλω να πιστεύω ελαχίστους- καταχρήσεως γιατί εδώ οικοδομούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πληττόμενους παραγωγούς και τον ΕΛΓΑ με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι δηλώνουν».

«Είναι δυνατόν να υπαινίσσεται τέτοιες ώρες ότι είμαστε κλέφτες;», διερωτώνται αγρότες και κτηνοτρόφοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα.

Ξημερώνει φτώχεια στο νομό

Οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες συνυπολογίζοντας ότι ο κυκλώνας «Ιανός» έπληξε περί τις 3.000 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις και 5.000 κατοικίες καθώς και μεγάλο αριθμό οχημάτων.

«Είμαστε απελπισμένοι και δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας», λένε οι έμποροι και οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της κατεστραμμένης πόλης τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας, ενώ επισκέφθηκαν και την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα τονίζεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν οι κατοικίες, οι οικοσυσκευές, τα υπόγεια-βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμός, τα αυτοκίνητα, τα καταστήματα, οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (μελισσοσμήνη κ.ά), ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

Αρκετοί σε αυτή την πλατεία παραλαμβάνουν μερίδες  φαγητού κάθε μεσημέρι από τους εθελοντές που έχουν έρθει και μαγειρεύουν, προκειμένου να στηρίξουν τους πληγέντες. Ενώ βοήθεια έρχεται από κάθε γωνία της Ελλάδας από την πρώτη μέρα της καταστροφής, που σημάδεψε την περιοχή. Εκατοντάδες δήμοι και χιλιάδες πολίτες στέλνουν τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις