Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως διαφαίνεται μια σταθεροποίηση. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι «ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Τόνισε πως σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19, – συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, στην Αττική, τα 2/3 των κλινών ΜΕΘ COVID-19 είναι κατειλημμένα. Ειδικότερα, από τις 272 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 99 είναι κατειλημμένες και 173 κενές (ποσοστό 64%). Μόνο στην Αττική υπάρχουν σήμερα 126 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, με τις 84 να είναι κατειλημμένες, δηλαδή 42 να μένουν κενές (ποσοστό 33%).

Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική

Έντονη είναι η ανησυχία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί η χρήση μάσκας παντού στο λεκανοπέδιο, την ώρα που σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα – όπως η Αχαΐα και τα Ιωάννινα – έχει ήδη υιοθετήσει το μέτρο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Επιτροπής τη Δευτέρα έχει εξετάσει τη χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται πως το μέτρο λόγω της ιδιαιτερότητας της Αττικής, καθώς είναι η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας και έχει ετερογενή πληθυσμό. Στις μικρές πόλεις η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, καθώς η επιτήρηση για την εφαρμογή του μέτρου δεν αποτελεί «αγκάθι». Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρακτικά στην Αθήνα το μέτρο ενδεχομένως να καταργηθεί στην πράξη λόγω αυξημένου πληθυσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση με τη σειρά της καθυστερεί την ανακοίνωση του μέτρου.

Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα αποτύχουν να περιορίσουν τη διασπορά της επιδημίας.