Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα πρέπει να διαχωριστούν από το Κυπριακό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη η κορυφαία σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γκουλνούρ Αϊμπέτ, σε συνέντευξή της, την ώρα που η Αγκυρα, τα τελευταία 24ωρα έχει μεταφέρει το πεδίο της έντασης στην Κύπρο.

Αυτό γίνεται την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται στην Κύπρο μια “τρίτη εισβολή” στην περιοχή της Αμμοχώστου μετά το 1974. Έτσι ο Ερντογαν προσπαθεί για άλλη μια φορά να απομονώσει την Ελλάδα από την Κύπρο ώστε να προβαίνει στις γνωστές παραβιάσεις, όπως αυτή την στιγμή στα Βαρώσια. Δυστυχώς και η Ελλάδα με τον ορισμό της ΑΟΖ μόνο με την Αίγυπτο χωρίς την Κύπρος μέχρι τον 28ο παράλληλο δίνοντας “χώρο” στο Oruc Reis να κάνει έρευνες τους μήνες που πέρασαν.


Η σύμβουλος πρόσθεσε ακόμη πως η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να αγνοηθούν, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας πως «νομίζουν ότι επειδή ανήκουν στην Ε.Ε. μπορούν να γλιτώνουν από καταστάσεις».

Η σύμβουλος του Τούρκου προέδρου επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας πως εξελίχθηκε σε «όμηρο της Κύπρου» στο ζήτημα της Λευκορωσίας και την επέκτασή του στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις οποίες ανέφερε ακόμη πως «δεν υπάρχει καμία νομική βάση επιβολής τους στην Αγκυρα από την Ε.Ε.».

Συνεχίζοντας δε, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι οι Βρυξέλλες «στριμώχτηκαν από τις μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις», ενώ, σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας, ανέφερε ότι «η πρόθεση της Ελλάδας να περιορίσει την ατζέντας δεν αποτελεί υγιές βήμα».

Αποχώρησε το Μπαρμπαρός

Βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να τραβάει καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει νέα τουρκική NAVTEX που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες, ούτε από το εν λόγω πλοίο ούτε από κάποιο άλλο. Η παράνομη NAVTEX ανοιχτά της Κύπρου που εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και έληγε στις 18 Οκτωβρίου μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.

Αποχώρηση Γιαβούζ

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου 2020, είχε αποχωρήσει το γεωτρύπανο Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ. Τότε, η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει το γεγονός ως «ευπρόσδεκτο βήμα», τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του “Γιαβούζ” αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την οποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Διαμαρτυρία για το άνοιγμα των Βαρωσίων

«Δώστε μας πίσω την Αμμόχωστο» και «Είμαστε οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης», ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών στο οδόφραγμα της Δερύνειας στην Κύπρο, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. Επιπλέον καθ΄ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονταν τραγούδια που είναι αφιερωμένα στην πόλη του Ευαγόρα.

Επρόκειτο για μια συγκινητική διαμαρτυρία από εκατοντάδες κατοίκους της Αμμοχώστου και διαδήλωσαν κατά της απόφασης της Τουρκίας για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Οι Αμμοχωστιανοί κρατώντας πανό και με δάκρυα στα μάτια ζήτησαν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την παράνομη απόφαση της Τουρκίας για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Τόνισε, επίσης, ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και της διεθνούς νομιμότητας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί προαποφασισμένο πολιτικό στόχο της Τουρκίας, που αντίκειται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Αμμοχώστου. (διαβάστε σχετικά)