Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορoνοϊό θα παρουσιαστεί κατά τη σημερινή (9/10/20), τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.  Αυτός είναι και ο λόγος που θα συμμετέχει στην ενημέρωση ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς τον χάρτη θα συνοδεύει εφαρμογή που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Την ενεργοποίηση του χάρτη είχε ανακοινώσει ήδη από την Τρίτη ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες. Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον covid 19 θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

  • Επίπεδο 1 ετοιμότητας
  • Eπίπεδο 2 επιτήρησης
  • Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
  • Επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Όπως είχε εξηγήσει, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση των επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν. Ο χάρτης θα είναι διαθέσιμος για τους πολίτες στο covid19.gov.gr όπου διαλέγοντας την περιοχή ενδιαφέροντος οι πολίτες θα μαθαίνουν περισσότερο για το επίπεδο επικινδυνότητας, αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που προβλέπονται εκεί.

Ποιες περιοχές βρίσκονται «στο κόκκινο»

Στο «κόκκινο» είναι σύμφωνα με πληροφορίες περιοχές της Αττικής. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε και το OpenTV, οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι δήμοι Πειραιά, Αθηναίων, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών. Σημειώνεται πως το απόγευμα αναμένεται να παρουσιαστεί το σύστημα με τον υγειονομικό χάρτη, με τη δημιουργία 4 διαβαθμίσεων με αντίστοιχα πακέτα μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο στην περιοχή αλλά και τις δυνατότητες των νοσοκομείων. Κάθε περιοχή θα εντάσσεται σε κάποια από τις 4 βαθμίδες και αυτομάτως θα γνωρίζει κανείς τι μέτρα ισχύουν.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε τι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς, εφόσον αυτά είναι έγκυρα βέβαια. Αυτό θα βοηθήσει να έχει μία αίσθηση της κατάστασης. Το να βγαίνουν αποσπασματικά δεδομένα ότι τώρα είναι το Ίλιον, μετά κενό και μετά κάτι άλλο δεν βοηθάει». Συνεχίζοντας ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι άργησαν να δοθούν τέτοια δεδομένα σχετικά με τις «κόκκινες» περιοχές και σημείωσε ότι αυτό «πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά και πιο λεπτομερώς».

«Εγώ θα συνιστούσα την εφαρμογή των μέτρων σε αυτές τις περιοχές πιο αυστηρά, προφανώς μάσκα μέσα-έξω, αποφυγή των συγκεντρώσεων και των συναθροίσεων και κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη βοήθεια προς τους κατοίκους ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, όπως οι συγκοινωνίες, η εκ περιτροπής εργασία», συνέχισε. Συμπλήρωσε πως αποτελεί «ψευδοπρόβλημα ο διαχωρισμός μεταξύ ατομικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους να εφαρμόσουν τα μέτρα».

«Η κατάσταση είναι ρευστή… Έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροή σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Διανύουμε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση» σημείωσε.

Σχετικά με το χάρτη με τις κόκκινες περιοχές, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα και με όλες τις λεπτομέρειες… Στις περιοχές με κόκκινο πρέπει να ισχυροποιηθούν τα μέτρα» ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί «ψευδοπρόβλημα ο διαχωρισμός μεταξύ ατομικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «η πολιτεία πρέπει να βοηθά στην εφαρμογή των μέτρων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις