Κάθε απίθανο επιχείρημα χρησιμοποίησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στη «μάχη των ελαφρυντικών» στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και νομικές ερμηνείες , ηθικές αξιολογήσεις, βολές κατά προσώπων και κοινωνικών ομάδων και ειρωνικές εκφράσεις.

Τα επιχειρήματα ήταν εκατοντάδες και πολλά από αυτά ήταν για γέλια και για κλάματα. Προσπάθησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης να στοιχειοθετήσουν τα αιτήματα τους για ελαφρυντικά είτε για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, είτε για αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε της ειλικρινούς μεταμέλειας, είτε του «μη εύλογου χρόνου της δίκης» που αναφέρεται σε βλάβη εξαιτίας μεγάλης χρονικής διάρκειας της δίκης.

O αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος υποστηρίζοντας διά του συνηγόρου ότι πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά καθώς είναι ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης που έχει παράξει έργο. Ο δικηγόρος του μάλιστα Τάκης Μιχαλόλιας δεν απέφυγε την αθλιότητα όταν αναφέρθηκε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Οι χιλιάδες συγκεντρωθέντες πολίτες χαρακτηρίστηκαν «όχλος», «ξυπόλυτοι», «παρακμιακοί και ύποπτοι», «αυτοί που θα έκαιγαν τα πάντα αν δεν τους άρεσε η απόφαση». Η δυναμική των κινητοποιήσεων αυτών και οι πολιτικές δηλώσεις, υπονοήθηκε με μικρή ή μεγαλύτερη έμφαση, πως επηρέασε την κρίση του δικαστηρίου. Ενδεικτικά ειπώθηκε πως το δικαστήριο «αποφάσισε υπό καθεστώς πολιορκίας».

Ο πρώην υπαρχηγός της εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης ζητά ελαφρυντικά ως παρεξηγημένο πρόσωπο, φορτωμένο με αρνητική προβολή. Ο φιλόζωος και πιστός χριστιανός Γιάννης Λαγός ζητά να του αναγνωριστούν επίσης τα ελαφρυντικά δήλωσε ότι δια του δικηγόρου του ότι με τις τόσες αγαθοεργίες του πρέπει να του αναγνωριστεί όχι μόνο ο σύννομος αλλά ο έντιμος βίος.

Ο νεοναζί Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως τη Δευτέρα θα είναι στο δικαστήριο εάν βέβαια δεν βγει θετικό το τεστ του κορωνοϊού. Ο επίσης φιλόζωος και παντρεμένος δυο ολόκληρες φορές με την ίδια γυναίκα Νίκος Μίχος, φαίνεται πως έχει ξεχάσει την εποχή που πρωτοστάτησε στην κεφαλή των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου και ζητά πλήθος ελαφρυντικών, δηλώνοντας μάλιστα ειλικρινή μετάνοια.

Ο Γιώργος Γερμενής, ο άνθρωπος του μεροκάματου και του μόχθου που έβρισκε διέξοδο στην τέχνη αιτείται ελαφρυντικά επικαλούμενος το γεγονός ότι η δίκη για τις εγκληματικές του πράξεις του στέρησε τη διεθνή καριέρα στη μουσική. Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, κατά τους δικηγόρους δεν είναι τίποτα άλλο από ένας εργατικός διανομέας και άνθρωπος του μόχθου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στη φυλακή και ήταν … Παναγίτσα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις