Ο ναυτικός έπεσε στη θάλασσα, από δεξαμενόπλοιο που είχε ξεκινήσει άφορτο από τον Ασπρόπυργο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στις έρευνες συμμετέχουν τρία πλωτά του Λιμενικού, δύο παραπλέοντα πλοία, αλιευτικά σκάφη και ένα όχημα του Λιμενικού από ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι έρευνες πραγματοποιούνται από σκάφη του λιμενικού από Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από μερικές ημέρες, όταν 47χρονος έπεσε στη θάλασσα του Σαρωνικού από φορτηγό πλοίο σημαίας Μάλτας. Ο ναυτικός ήταν πλήρωμα στο πλοίο ALEXANDRA A. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των Λιμενικών Αρχών Πειραιά, Σαρωνικού, Λαυρίου και Πόρου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Άμεσα ενημερώθηκαν όλα τα παραπλέοντα σκάφη και για την περιοχή απέπλευσαν δύο περιπολικά σκάφη, ενώ τον 47χρονο εντόπισε και περισυνέλεξε άμεσα, καλά στην υγεία του, η θαλαμηγός TROIS VIGNES σημαίας ΗΠΑ. Ο 47χρονος μετεπιβιβάστηκε σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκε αρχικά στο λιμένα Λαυρίου και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου για προληπτικές εξετάσεις. Προανάκριση έγινε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2019 καταγράφηκαν 18 ναυτικά ατυχήματα σε ελληνικά εμπορικά πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, συνολικής χωρητικότητας 156.946 ΚΟΧ. Τα πλοία στα οποία συνέβη ατύχημα αναλογούν στο 0,96% του συνόλου της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου και στο 0,37% της ολικής χωρητικότητάς του. Από τα 18 πλοία στα οποία συνέβη ατύχημα, τα περισσότερα ήταν επιβατηγά (66,7%) και φορτηγά (16,7%). Σε 9 πλοία προκλήθηκαν ναυτικά ατυχήματα λόγω βλάβης μηχανής, σε 4 λόγω προσάραξης, σε 1 λόγω πρόσκρουσης και σε 4 λόγω άλλων γεγονότων.

Αναφορικά με τα πρόσωπα που έπαθαν ατύχημα:

• Ο αριθμός των ατόμων που έπαθαν ατύχημα σε πλοία ή θαλάσσιες περιοχές ευθύνης λιμενικών αρχών ανήλθε σε 268. Το σύνολο των ατόμων που έπαθαν ατύχημα αυξήθηκε το έτος 2019 σε σχέση με το έτος 2018 κατά 5,5%. Από τα 268 άτομα που έπαθαν ατύχημα, τα 167 (62,3%) ενεπλάκησαν σε θανατηφόρο ατύχημα και κατέληξαν. Από τα 167 θανατηφόρα ατυχήματα, τα 160 συνέβησαν σε θαλάσσιες περιοχές, δικαιοδοσίας λιμενικών αρχών και τα 7 συνέβησαν επάνω σε πλοία.

• Αναφορικά με την ηλικία των ατόμων που έπαθαν ατύχημα κατά το έτος 2019 σε πλοία ή σε θαλάσσιες περιοχές, τα 144 ήταν άνω των 65 ετών, ενώ κατά τα έτη 2018 και 2017, ήταν 166 και 142 αντίστοιχα.

• Από τα 46 ατυχήματα που έπαθαν τα άτομα επάνω σε πλοίο το έτος 2019, τα 7 ήταν θανατηφόρα, ενώ τα 39 αφορούσαν σε μικροατυχήματα (θλάσεις, διαστρέμματα, κατάγματα και λοιπά). Από τα 222 ατυχήματα που συνέβησαν σε θαλάσσιες περιοχές, δικαιοδοσίας λιμενικών αρχών την ίδια χρονιά, 160 ήταν θανατηφόρα (θάνατοι από πνιγμό ή από άλλη αιτία), 34 σχετίζονταν με θλάσεις, διαστρέμματα ή κατάγματα και 28 με διάφορες άλλες αιτίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις