Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για το πώς σάτυροι δρουν μέσω social media και παρασέρνουν κορίτσια ακόμη και 12 ετών, πείθοντας τα να τους στέλνουν γυμνές φωτογραφίες.  Στην εξιχνίαση τεσσάρων υποθέσεων πορνογραφίας ανηλίκων, με θύματα κυρίως κορίτσια 12 έως 15 ετών, προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Συνελήφθησαν, στην Αθήνα, δύο Έλληνες ηλικίας 29 και 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα. Παράλληλα, δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν και σε βάρος ενός ακόμη 45χρονου Έλληνα και ενός Πακιστανού 30 ετών.

«Ο 29χρονος, που είχε γυναικείο προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσποιείτο την μάνατζερ μοντέλων και αφού συνομιλούσε διαδικτυακά με κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών, τους ζητούσε να του στείλουν φωτογραφίες τους και βίντεο, τόσο με ρούχα όσο και γυμνές», αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο αστυνομικές πηγές, ενώ τους υποσχόταν αμοιβές 200 και 300 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πακιστανός ασκούσε, μέσω του διαδικτύου, έντονη ψυχολογική πίεση σε κορίτσια προκειμένου να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους.

Σημειώνεται, ότι κατά την διενέργεια της έρευνας στην οικία του Πακιστανού, στην Αθήνα, εντοπίστηκαν τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νόμιμων εγγράφων παραμονής στη χώρα και οδηγήθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασής.

Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια των δύο Ελλήνων, ηλικίας 40 και 29 ετών, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, πράξεις για τις οποίες συνελήφθησαν με αυτόφωρη διαδικασίας. Όσον αφορά τον άλλο Έλληνα και τον αλλοδαπό, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά: 11188
 • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
 • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
 • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

e-κίνδυνοι

 • Grooming (αποπλάνηση ανηλίκου). Είναι η διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι ανήλικοι, χρησιμοποιούν τα chatrooms ή τα κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.
 • Cyberbullying. Πρόκειται για τα κρούσματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης (επιθετική συμπεριφορά, απειλές και εκφοβισμός) χρηστών του Ιντερνετ, κυρίως ανηλίκων, από συμμαθητές τους ή από αγνώστους. Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν δυστυχή, φοβισμένα και ανασφαλή.
 • Sexting. Δεν είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο, αλλά μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Είναι η πρακτική ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων. Δεν πρόκειται για πορνογραφικό υλικό, αλλά για ερασιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν σε «άσεμνες» στάσεις τους ίδιους τους αποστολείς τους.
 • Παιδική πορνογραφία. Στο Ίντερνετ είναι διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Καθημερινά γίνονται 116.000 αναζητήσεις για παιδική πορνογραφία. Παράλληλα, παιδόφιλοι επιχειρούν να αποπλανήσουν ανηλίκους, ερχόμενοι σε επαφή μαζί τους μέσω chatrooms ή κοινωνικών δικτύων.

Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών

 • Εξερευνήστε μόνοι ή μαζί με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το βλαστάρι σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ιντερνετ
 • Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συζητήστε μαζί τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι πρέπει να μπουν όρια στη χρήση του.
 • Εξηγήστε στα παιδιά τον λόγο για τον οποίον δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σάιτ (π.χ. ιστότοποι πορνογραφίας) ή συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε αγνώστους).
 • Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να σάς εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους ψηφιακούς φίλους τους.
 • Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι είναι επιβεβλημένο να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.

Τι να προσέξετε στη χρήση του κινητού από τα παιδιά

 • Συμφωνήστε με τα παιδιά σας τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν όταν χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Μάθετε στα παιδιά σας να μη δίνουν τον αριθμό του κινητού τους ή προσωπικά τους στοιχεία σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν
 • Συζητήστε με το παιδί σας για την ηλεκτρονική παρενόχληση. Μην απαγορεύετε το κινητό ως αντίδραση σε περιστατικό παρενόχλησης, διότι αυτό θα αποθαρρύνει το παιδί να σας εμπιστευθεί
 • Μάθετε στο παιδί σας να μην απαντά σε μηνύματα παρενόχλησης. Καλό θα ήταν να τα φυλάξετε ώστε σε περίπτωση καταγγελίας να μπορείτε να αποδείξετε την παρενόχληση
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις