«Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης. Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι προ ολίγων ημερών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια», επεσήμανε ο κος Πετρίδης, για να προσθέσει ότι «το Εθνικό Συμβούλιο με τη σειρά του, καταδίκασε ομόφωνα, με τον πιο έντονο τρόπο το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει οριστικά και άμεσα να τερματιστεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να πετύχει τον κοινό στόχο, καλώντας την Τουρκία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κάθε απειλή και δημιουργία τετελεσμένων.  «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των πατέρων μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοουμένους μας».

Κύπρος Κατεχόμενα: Άνοιξαν οι κάλπες με 11 υποψηφίους

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα, οι πολίτες των οποίων ψηφίζουν για την ανάδειξη νέου τουρκοκύπριου ηγέτη. Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 198.867. Για τις λεγόμενες εκλογές υποβλήθηκαν συνολικά 11 υποψηφιότητες, εκ των οποίων 4 είναι κομματικές, ενώ οι 7 αποτελούν ανεξάρτητες επιλογές.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι φέρονται οι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ, με τον γιο του Ραφούφ Ντεντκάς Σερντάρ Ντενκτάς, τον Τουφάν Ερχιουμάν, καθώς και τον Κουντρέτ Οζερσάϊ να ξεχωρίζουν επίσης. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι : Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.

Η διαδικασία διεξάγεται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για την ανάδειξη του νικητή απαιτείται απλή πλειοψηφία, 50+1, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι όλα θα κριθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Οι 11 υποψήφιοι την 11η Οκτωβρίου

Στην φετινή δέκατη αναμέτρηση για ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο αριθμός των ψηφοφόρων ανέρχεται στις 198,867, όπως δήλωσε η Ναρίν Φερντί Σεφίκ, πρόεδρος του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» . Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την Σεφίκ, η κατανομή των ψηφοφόρων κατά επαρχία είναι η εξής: Λευκωσία 63,843, Αμμόχωστος 49,958, Κερύνεια 42,773, Μόρφου 15,016, Τρίκωμο 20,419 και Λεύκα 6,858.

Για την αναμέτρηση της 11ης Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 11 υποψηφιότητες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι κομματικές και οι επτά ανεξάρτητες . Πρόκειται για τους:

1) Μουσταφά Ακιντζί – ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και τα «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) και Νέα Κύπρος (YKP).

2. Κουτρέτ Όζερσαϊ – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Κόμμα του Λαού (ΗΡ).

3. Σερντάρ Ντενκτάς – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

4. Αλπάν Ουζ – Ανεξάρτητος.

5. Μουσταφά Ουλάς – Ανεξάρτητος.

6. Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ – Ανεξάρτητος.

7. Αχμέτ Μποράν – Ανεξάρτητος.

8. Ερσίν Τατάρ – Υποστηρίζεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

9. Τουφάν Έρχουρμαν – Υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

10. Ερχάν Αρικλί – Υποστηρίζεται από το Κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων (YDP)

11. Φουάτ Τσινέρ – Υποστηρίζεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP).

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00 και απαγορεύεται η δημοσίευση από τα ΜΜΕ οποιουδήποτε αποτελέσματος ή πρόβλεψης για τις «εκλογές» ή το «δημοψήφισμα» μέχρι τις 19.00 η ώρα.

Από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 θα μπορούν να δημοσιεύονται μόνο πληροφορίες που δίδει το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» σε σχέση με τις «εκλογές» και μετά από τις 21.00 η δημοσίευση πληροφοριών θα γίνεται ελεύθερα.

* Πηγή στοιχείων: Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών