Με την ανησυχία της κυβέρνησης και των επιστημόνων στο «κόκκινο», αναμένεται η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Μετά τις τελευταίες ημέρες όπου τα στοιχεία δείχνουν «έκρηξη» κρουσμάτων και κυρίως αύξηση – ρεκόρ του αριθμού των διασωληνωμένων, είναι αντιληπτό πως σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 πρέπει να έχουν πέσει τα κρούσματα τόσο στην χώρα μας, όσο και στο λεκανοπέδιο, αλλιώς θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή θα τεθούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2020, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού , ο οποίος καλπάζει σε όλη την Ελλάδα. Με την Αττική να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας και με δεδομένο ότι 23 από τις 74 περιοχές της χώρας είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων και κανόνων.


Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

 •  Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
 •  Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

 • Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:
 • Στο επίπεδο 1: Τα 100 άτομα
  Στο επίπεδο 2: Τα 50 άτομα
  Στο επίπεδο 3: Τα 9 άτομα
 • Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
 • Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:
 • Επίπεδο 1 στο… 65%
  Επίπεδο 2 στο …1, 50%
  Επίπεδο 3 στο… 30%
 • Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
 • Επίπεδο 1…. 80%
  Επίπεδο 2…..65%
  Επίπεδο 3….50%

Στο 50% η πληρότητα στην εστίαση στις περιοχές υψηλού κινδύνου

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από τη Δευτέρα η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού. Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.


Σε ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνει: «Από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου ‪covid19.gov.gr/covid-map/‬ εφαρμόζονται ενδεικτικά: 1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ‪00:00-05:00‬ κλειστά 2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ.». Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις