Αύξηση στο μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων, σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, καταγράφεται σύμφωνα με την 18η έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου Covid 19. Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης Rt  για την Αττική υπολογίζεται οριακά πάνω από τη μονάδα. Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 354 κρούσματα από 314 στην προηγούμενη έκθεση. Περισσότερο από το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα (1-7 Οκτωβρίου), σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ 460 κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση στο 37% (από 32% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 65%.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Τα τεστ

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.212 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 5% – 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 15.252 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

Οι διασωληνωμένοι

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88 (από 78 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε 4,7 (από 4,9). Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (104η θέση / 40 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 137,9 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 36 από 35 ημέρες και των θανάτων σε 68 από 100 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt για την επικράτεια παραμένει στην μονάδα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής ο δείκτης Rt υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας.

Η κινητικότητα του πληθυσμού, στις περισσότερες κατηγορίες, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Το μόνο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι η μείωση της κινητικότητας στα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους.