Δεκατρείς θάνατοι λόγω επιπλοκών του κορονοϊού κατεγράφησαν μόλις σε μία μέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή. Ο αυξημένος αριθμός των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους προκαλεί έντονη ανησυχία, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την ίδια μέρα 280 νέα κρούσματα. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε πως οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν οφείλονται και στην καθυστέρηση της αποστολής των στοιχείων από κάποιες μονάδες υγείας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η κ. Κοτανίδου τόνισε την ανάγκη να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού και σημείωσε ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19 παραμένουν σταθερά σε ικανοποιητικό αριθμό. Σημείωσε, ότι από τις 122 κλίνες στις ΜΕΘ για covid-19, τα 30 με 32 παραμένουν ελεύθερα. «Συνήθως στις εντατικές η πληρότητα φτάνει στο 95%» πρόσθεσε.

«Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά» υπογράμμισε η επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την πρόοδο της θεραπείας του ιού, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που να είναι στοχευμένα στη θεραπεία του Covid-19. «Το μόνο που έχει βρεθεί διεθνώς είναι πως η προσθήκη κορτιζόνης στη θεραπεία των ασθενών μπορεί να έχει καλύτερη επιβίωση για τους βαριά ασθενείς» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων που θα έθετε σε συναγερμό τη χώρα, καθώς αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, ενώ πρόσθεσε πως η καθολική χρήση μάσκας θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά αν αποφασιστεί. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως η επιβολή καθολικής χρήσης μάσκας θα είναι «δώρον άδωρον» εφόσον αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν τηρούν ούτε τα μέτρα που είναι σε ισχύ τώρα.

«Έχουμε πει να μην υπάρχει συνωστισμός, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν ακολουθείται» εξήγησε. «Έχουμε πει ότι όταν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικό χώρο να φοράει μάσκα ο κόσμος, ούτε αυτό το ακολουθεί. Θεωρείτε ότι αν πούμε να φοράει μάσκα παντού θα το ακολουθήσει; Γιατί να το ακολουθήσει; Αφού δεν ακολουθεί τα πιο απλά» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις