Τη διεθνή ημέρα για την Εκπαίδευση στη Φυλακή τίμησαν με έναν ξεχωριστό τρόπο οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. Οι μαθητές ετοίμασαν και παρουσίασαν χορούς, παραστάσεις και μουσικές στην αυλή του Καταστήματος Κράτησης και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές και τι σημαίνει για αυτούς το σχολείο.

«Μέρα ηλιόλουστη και καθαρή, μέσα κι έξω απ τη καρδιά μας…», σχολιάζει ο Πέτρος Δαμιανός που είναι ο διευθυντής όλων των σχολικών βαθμίδων των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια βοηθώντας εκπαιδευτικά έναν μαθητή και σήμερα έχουν φθάσει στο σημείο που έχουν πάνω από διακόσιες εξήντα εγγραφές στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΙΕΚ (ποσοστό συμμετοχής περίπου 96%).

Οι μαθητές για αυτή την ιδιαίτερη μέρα ετοίμασαν μουσικά δρώμενα.

«Στη μουσική και στο χορό παραβρέθηκαν ο διευθυντής και ο αρχιφύλακας του καταστήματος συνοδεύοντας τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος αφού απόλαυσε μαζί μας τη παράστασή τους, μίλησε με απλό και ζεστό λόγο για την πανδημία, τους έδωσε, μάλλον μας έδωσε, συμβουλές και πληροφορίες σχετικά και άκουσε με προσοχή τις δικές μας ανάγκες και προτάσεις, υποσχόμενος ότι θα κάνει το ανθρωπίνως δυνατόν στο μέτρο των δυνατοτήτων του για εξεύρεση λύσεων. Τον ευχαριστώ εκ μέρους των μαθητών μας τόσο για την παρουσία του στο σχολείο και τη φυλακή, για την οποία έλαβε γνώση, ώστε να μπορεί να προτείνει λύσεις, όσο και για την έννοια του για την προστασία των μαθητών μας. Είναι πολύ σημαντικό να μη κλείσει το σχολείο…» σημειώνει ο κ. Δαμιανός.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με εικαστικό τρόπο. Οι μαθητές δημιούργησαν ομάδες και ζωγράφισαν τι σημαίνει για αυτούς το σχολείο στη φυλακή.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ όχι μόνο στους μαθητές και τους συναδέλφους μου, αλλά και σ όλους όσους βρίσκονται δίπλα μας…Και ευτυχώς για μας και για την Εκπαίδευση στη Φυλακή είσαστε πολλοί, θεσμικοί και μη, ώστε να μας γεμίζετε αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε», καταλήγει στην ανάρτηση του.

O νεκρός χρόνος των φυλακών ζωντανεύει στο σχολείο

Το σχολείο στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα ιδρύθηκε το 2000. Εκεί δεκάδες κρατούμενοι βρήκαν το χώρο να περάσουν λίγο πιο δημιουργικά τον νεκρό χρόνο της φυλακής. Εκεί ονειρεύονται και μαθαίνουν να μην σταματούν να ελπίζουν. H επαφή με τους καθηγητές τους είναι αναζωογονητική. Τους κάνει να ζωντανεύουν από την μελαγχολία που πέφτουν.

Οι καθηγητές είναι δίπλα στην προσπάθεια των μαθητών τους να διεκδικήσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Τους κινητοποιεί η θέληση και ο αγώνας των μαθητών τους. Και θα είναι πάντα στο πλευρό τους, παρά τις δυσκολίες που και εκείνοι αντιμετωπίζουν προκειμένου να βλέπουν ολοένα και περισσότερα σκληρά πρόσωπα να γλυκαίνουν.

Οι μαθητές τους έχουν ανάγκη. Και αυτό φάνηκε ακόμα έντονα στο διάστημα της καραντίνας που αυτή η επικοινωνία διακόπηκε. Κάθε φορά που οι μαθητές έβλεπαν τον κ. Δαμιανό τον ρωτούσαν πότε θα ανοίξει το σχολείο ξανά, πότε θα δουν τους καθηγητές τους. Προκειμένου οι μαθητές του να μη σταματήσουν την προσπάθεια που έκαναν όλη την χρονιά αλλά και για να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης όπως οι υπόλοιποι μαθητές στις πανελλήνιες, πήρε την πρωτοβουλία να συνεχίσει τα μαθήματα εξ΄αποστάσεως.

Πέντε υποψήφιοι μεταφέρθηκαν στις αίθουσες του σχολείου, συνδέθηκαν με τους καθηγητές τους μέσα από πλατφόρμες και παρακολούθησαν όλα τα μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν για την είσοδο τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Δύο από αυτούς κατάφεραν μάλιστα να εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σήμερα 29 μαθητές από το σχολείο βγήκαν από τα θρανία των φυλακών Αυλώνα και φοιτούν ή έχουν ήδη πάρει το πτυχίο τους,

Ευχή του κ. Δαμιανού είναι «όλοι οι κρατούμενοι/κρατούμενες να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις