Τη νύχτα της Τετάρτης η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο Kanuni νοτιοανατολικά του Καστελόριζου δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα με την Ελλάδα. Το Kanuni εδώ και λίγες ώρες συνεχίζει την πορεία του προς το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Οι κάτοικοι της Ρόδου και της Χάλκης από το πρωί φωτογραφίζουν το τουρκικό γεωτρύπανο, που πλέον πλέει σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, κινούμενο Ν.Δ. της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου. Στη 01:00 πμ βρισκόταν ανάμεσα στη Λέρο και τη νησίδα Λέβιθα και στις 06.00 έπλεε ανάμεσα σε Μύκονο και Ικαρία.

Το πρωί της Παρασκευής το Kanuni ήταν ορατό με γυμνό μάτι από τις ακτές της Ρόδου:

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Η Τουρκία επέλεξε να εμφανίσει ξανά το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni» έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

Η θέση του Kanuni στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής:

Δείτε τη θέση του Kanuni σε πραγματικό χρόνο

Tο Kanuni κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, απέπλευσε πριν δύο μέρες από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας στη Ν.Α. Τουρκία. Φωτογραφίες του zarpanews.gr δείχνουν ότι συνοδεύεται από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Oruc Reis: 30 μίλια νότια του Καστελόριζου – Εξέπεμψε πάλι σήμα

Η Τουρκία συντηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων με το Orus Reis να παίζει «κρυφτούλι», ανοιγοκλείνοντας τον πομπό του. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2020,  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άνοιξε και πάλι τους πομπούς του, δίνοντας στίγμα στα 30 περίπου ναυτικά μίλια, νότια- νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ταχύτητά του τουρκικού υποδηλώνει απόπειρα ερευνών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχει προχωρήσει σε έναρξη ερευνών, ακόμα και σε περίπτωση που έχει ποντίσει καλώδια.