Σε ρυθμούς lockdown ζει η Κοζάνη, που είναι η πρώτη περιοχή του δευτέρου κύματος, που τελεί υπό καθεστώς καθολικής καραντίνας. Την περιοχή επισκέφθηκε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε σε τέσσερις ένοχους παράγοντες, που οδήγησαν σε έκρηξη κρουσμάτων.

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διασπορά και κρούσματα σε τουλάχιστον τέσσερα καφέ-μπαρ της Κοζάνης, τα οποία, μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ονομαστικά, προκαλώντας αίσθηση στους παρευρισκόμενους.
  • Ο δεύτερος είναι ένα πάρτι που όπως είπε που έλαβε χώρα στο Χρώμιο, με συμμετοχή 70 ατόμων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι από το συγκεκριμένο πάρτι προέκυψαν 11 κρούσματα! Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες εικόνες καταγράφηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε υπαίθριο, άτυπο «πάρτι» στην Αθήνα.
  • Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με τη στενή, όπως τόνισε, σχέση της αύξησης των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζάνης με την προ εβδομάδων έξαρση στην Πέλλα (λόγω μετακινήσεων). Ο Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, επισήμανε ότι «τελικά δεν την πλήρωσε η Πέλλα με την αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρωσε η Κοζάνη».
  • Το τέταρτο στοιχείο που ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει να κάνει με δυο κηδείες και ένα γάμο, που, όπως ανέφερε, ήταν από τις σημαντικές εστίες μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού στην ΠΕ Κοζάνη.

Τι λένε οι διοργανωτές της βραδιάς στο Χρώμιο

Καμία σχέση δεν έχει η μάζωξη για ψήσιμο 25-30 ατόμων, που αρχικά ήταν λιγότεροι και από 20, με δήθεν πάρτι και 70 άτομα” λένε στο Kozanimedia οι διοργανωτές της βραδιάς στο Χρώμιο, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά τις θεωρίες και τα στοιχεία Χαρδαλιά για την εκεί εστία διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού!

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλειονότητα των νεαρών που βρέθηκε στην εκεί οικία είναι κάτοικοι Κοζάνης, με την όλη βραδιά να λαμβάνει χώρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 27 ημέρες πριν, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, δείχνει πως η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αρκετά νωρίς.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το πρώτο από τα 11 κρούσματα επιβεβαιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή 13 ημέρες μετά, με τους διοργανωτές της βραδιάς να σημειώνουν πως ούτως ή άλλως πρόκειται για την ίδια παρέα, η οποία συνέχιζε να βγαίνει και να μαζεύεται σε σπίτια και τις επόμενες ημέρες, απορρίπτοντας, έτσι, τη θεωρία πως το όποιο πάρτι ήταν η εστία διασποράς.

Να σημειωθεί πως οι διοργανωτές της βραδιάς αναφέρουν στο Kozanimedia πως συγγενικά τους πρόσωπα επικοινώνησαν εκείνες τις ημέρες και με τον ΕΟΔΥ , στο πλαίσιο της διαδικασίας ιχνηλάτησης, ο οποίος τους ενημέρωσε πως η εν λόγω συνάντηση απείχε πολλές ημέρες χρονικά από την εμφάνιση των κρουσμάτων και απορούν για την τροπή που έχει λάβει (και μάλιστα πανελλαδικά) η μάζωξή τους στο Χρώμιο

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, τονίζοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί διασπορά εντός των μονάδων.

H παρατήρηση σε παραγωγό της λαϊκής

Ο υφυπουργός  είχε και ένα «θερμό» τετ α τετ με έναν πωλητή σε λαϊκή αγορά. Κατά την αναχώρησή του από την Κοζάνη και καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο (όπου τον περίμενε το ελικόπτερο για να τον μεταφέρει στα Ιωάννινα), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Nίκος Χαρδαλιάς είδε παραγωγό στη λαϊκή αγορά της Κοζάνης με μάσκα στο πηγούνι, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και του έκανε αυστηρή παρατήρηση.

Μάλιστα, τόσο η συνοδεία του υφυπουργού, όσο και οι παριστάμενοι καταναλωτές και παραγωγοί στη λαϊκή του Σαββάτου έμειναν έκπληκτοι από το εν λόγω περιστατικό. Ο ίδιος ο παραγωγός της λαϊκής περιέγραψε στο kozan.gr τα όσα συνέβησαν, όταν, όπως είπε «του είχε πέσει λίγο η μάσκα». «Μου είπε “σε παρακαλώ βάλε τη μάσκα σου”, την έβαλα, με χαιρέτισε τον χαιρέτισα».

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο παραγωγός διευκρίνισε ότι ο Χαρδαλιάς ήταν πολύ φιλικός και ευγενικός.

Να σημειωθεί ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν να πραγματοποιούν rapid tests στην Κοζάνη. Η τελευταία «παρτίδα» έδειξε 27 κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 400 tests.Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός στη Φθιώτιδα, με 200 άτομα σε καραντίνα, καθώς και σε γηροκομείο της Γλυφάδας όπου διαπιστώθηκαν 10 κρούσματα κορωνοϊού. Σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 482 νέα κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, με 78 νέα κρούσματα.