Εντείνεται η ανησυχία για την έκρηξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει συνεχώς πάνω από 400 κρούσματα, στις 16 Οκτωβρίου 2020 είχαμε αρνητικό ρεκόρ με 508 κρούσματα. Επομένως, η ανακοίνωση της Τρίτης 20 Οκτωβρίου 2020 είναι σημαντική, καθώς αναγκαία είναι η μείωση των κρουσμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το επίκεντρο της αύξησης εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, έχει σημάνει συναγερμός και επί τάπητος βρίσκονται μέτρα όπως το να γίνει υποχρεωτική παντού, και στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ραγδαία αύξηση, ήταν κρίσιμη παράμετρος που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να μην ανοίξουν οι κερκίδες των γηπέδων για τους φιλάθλους, παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, είχε δοθεί το «πράσινο φως».

Παράλληλα, πάνω από 10 κρούσματα κορονοϊού έχουν βρεθεί από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 μέχρι την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Στο νοσοκομείο έχει σημάνει συναγερμός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δειγματοληψία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι σχηματίζουν ουρές ώστε να υποβληθούν σε τεστ. «Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ο αριθμός 10 είναι πολύ μετριοπαθής», δήλωσε στο Thestival.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Συναγερμός στη Λιβαδειά

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στη Λιβαδειά για εκκοκκιστήριο με 18 κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος από άλλο εργοστάσιο, αποκάλυψε άλλους 18 ασθενείς, θέτοντας επί ποδός τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το LamiaReport, η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς αφορά πολλές δεκάδες πολιτών, αφού εκτός από συγγενείς και φίλους, υπάρχουν και οι παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή αυτή την περίοδο. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Λιβαδειάς τις προηγούμενες ημέρες, η εξέλιξη με επιβεβαιωμένα κρούσματα είχε οδηγήσει σε συναγερμό στο χώρο της εκπαίδευσης με κλείσιμο τμημάτων από τρεις σχολικές μονάδες.

Rapid test Σύνταγμα: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα – Με sms ενημερώνονται οι πολίτες

Στο μετρό του Συντάγματος, βρέθηκαν την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, το πρωί 16 κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που πραγματοποίησαν τεστ αντιγόνου για τον κορονοϊό. Για να υποβληθεί κάποιος σε τεστ χρειάζεται να έχει μαζί του την ταυτότητα του και το ΑΜΚΑ του. Τον χώρο επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τη ΣΤΑΣΥ και το υπουργείο Μεταφορών για τη δυνατότητα που δίνει, έτσι ώστε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας να μπορεί να είναι στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, να εξυπηρετεί τους πολίτες και να διενεργήσει αυτούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ένα μεγάλο θέμα παγκοσμίως είναι πόσοι πολίτες εν μέσω COVID χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπότε είναι σημαντικό για εμάς, για επιστημονικούς λόγους και για λόγους δημόσιας υγείας, να ξέρουμε ποια είναι τα ποσοστά αρνητικών και θετικών δειγμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, γιατί βλέπω ότι πλέον στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία των πολιτών. Τα κλιμάκια διεξάγουν το τεστ, το αποτέλεσμα έρχεται με μήνυμα στο κινητό των πολιτών και εμείς μπορούμε να καταχωρούμε στη βάση μας τα δεδομένα» δήλωσε ο Β. Κικίλιας.

«Έχουμε ήδη κάνει 350 τεστ και έχουμε 6 θετικά. Θα συνεχίσουμε σήμερα μέχρι το μεσημέρι. Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους, γιατί -όπως βλέπετε- σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Και στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες όλοι μας, «επειδή αναμένουμε και εμείς μια αύξηση των κρουσμάτων, να είμαστε προσεκτικοί και είναι πάρα πολύ βασικό να τηρούμε τα μέτρα». Ανέφερε, ακόμα, πως δεν χρειάζεται να πάει μία περιοχή στο κόκκινο ώστε να αρχίσουν οι πολίτες να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα.

«Πρέπει όλοι μας, σε όλη τη χώρα, καθημερινά, μάσκα, απόσταση και πλύσιμο χεριών. Πρέπει να το τηρούμε ευλαβικά, ώστε τις επόμενες εβδομάδες και πηγαίνοντας προς τον χειμώνα, να καταφέρουμε ακόμα μια φορά ως χώρα να ανταπεξέλθουμε στην πανδημία», κατέληξε ο κ. Αρκουμανέας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις