Στην τελευταία ευθεία βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η δίκη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα η έδρα θα ασχοληθεί με τα αιτήματα των Γιάννη Λαγό και Ηλία Κασιδιάρη. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής διά των συνηγόρων του έχει ζητήσει να προσκομιστούν στο δικαστήριο δύο βουλεύματα, ένα του 2015 και ένα του 2019, στα οποία –όπως είπε και η εισαγγελέας- φαίνεται ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους εν γνώσει του.

Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Κασιδιάρης, παρά το γεγονός ότι η αποδεικτική διαδικασία έχει τελειώσει, μίλησε για «κυβερνητικές παρεμβάσεις» και ενέπλεξε πολιτικά πρόσωπα με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά (διαβάστε αναλυτικά). Ο πρώην βουλευτής ζήτησε να ερευνηθούν τα λεγόμενά του και επανέλαβε ότι η ζωή του έχει καταστραφεί για ένα έγκλημα με το οποίο δεν έχει σχέση.

Το δικαστήριο θα εξετάσει τους ισχυρισμούς των Λαγό-Κασιδιάρη και αμέσως μετά θα διακόψει και θα προχωρήσει -ενδεχομένως και σήμερα- στην κρίσιμη διάσκεψη για τις αναστολές των καταδικασμένων.

Επιμένει η εισαγγελέας

Η κυρία Οικονόμου επέμεινε στην επιχειρηματολογία της ότι πρέπει να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής στους καταδικασθέντες και επιτέθηκε κατά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που κάνουν δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ.

Η εισαγγελέας, αφού διάβασε όλη τη διάταξη για τη χορήγηση ανασταλτικών αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν καταργηθεί τα άρθρα που αναφέρονται σε υπότροπους εγκληματίες, έχοντας παραμείνει μόνο για ορισμένα εγκλήματα. Επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στους καταδικασμένους σε κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Λαγού, ασχέτως εάν ο ίδιος το ζήτησε ή όχι, είναι σύμφωνη με τον Νόμο, καθώς όλοι οι καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πληρούν τις προδιαγραφές του Νόμου. Υποστήριξε επίσης, ότι η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 δεν αφορά -όπως είπε- εκρηκτικούς μηχανισμούς και έκρηξη.

Επίσης, ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες αμετακλήτως για τη δολοφονία Λουκμάν και για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», αφενός έχουν εκτίσει τις ποινές τους και αφετέρου τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τελέστηκαν εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν τώρα.

Η εισαγγελέας ανέγνωσε το βούλευμα που εκδόθηκε το 2015, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός για παραβίαση περιοριστικού όρου, καθώς και αυτό που εκδόθηκε δύο μήνες μετά, που αντικατέστησε την κράτηση, κρίνοντας πως ο νυν ευρωβουλευτής δεν είχε πεποίθηση ότι παραβίασε τους όρους.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν λάβει τον λόγο η κ. Οικονόμου, στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα με το οποίο επέστρεψε στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός το 2015, το οποίο εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών, μετά τη χτεσινή εντολή της προέδρου. Η κ. Οικονόμου σε έντονο ύφος είπε προς το δικαστήριο: «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως έδρας και ποια στοιχεία απέκρυψε;».

Στη συνέχεια, η κ. Οικονόμου καταφέρθηκε σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής για τις δηλώσεις τις οποίες προβαίνει, λέγοντας ότι «η Πολιτική Αγωγή παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων και καταφέρεται με δηλώσεις της και συκοφαντικές εκφράσεις της, κατά της εισαγγελέως έδρας». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιούν σε βάρος της «ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της, ουσιαστικά κάλεσε την εισαγγελέα Έδρας είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρόταση της για τις εκτίσεις των ποινών είτε να τη συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις