Η «έκρηξη» κρουσμάτων δε φαίνεται να σταματά στη χώρα μας, αντιθέτως δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις, ιδίως από την στιγμή που τα τεστ από τον ΕΟΔΥ έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον ΕΟΔΥ αναμένεται να πλησιάσει τα 1.000 κρούσματα, ενώ σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας– μιλώντας στον ΣΚΑΙ- άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει αύξηση σε σχέση με τα χθεσινά κρούσματα που ήταν 865.

Μάλιστα, όπως σας ενημερώσαμε, αναμένεται με αγωνία το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα γίνει στις 19:00 το απόγευμα. Εικάζεται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα αφορούν κυρίως τις περιοχές που είναι στο Πορτοκαλί- δηλαδή στην κατηγορία 3- και θα προβλέπουν αφενός μεν τη χρήση μάσκας παντού, αφετέρου δε την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Μέτρα δηλαδή που ισχύουν ήδη στις δυο περιοχές που είναι στο Κόκκινο, δηλαδή Κοζάνη και Καστοριά.

Στις 19:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη – Τα πρόσθετα μέτρα

Είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το απόγευμα θα απευθυνθώ προς τους πολίτες, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως παρόλο που εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό δεν είναι παρηγοριά.

«Έχουμε λίγους που παραβιάζουν τους κανόνες αλλά και πολλούς που συμμορφώνονται». Αυτός είναι ο λόγος που το απόγευμα με διάγγελμα που θα απευθύνω προς τον ελληνικό λαό θα ανακοινώσω πρόσθετα μέτρα για τον κορονοϊό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου: Το θέμα με τον κορονοϊό είναι η κοινωνική ευθύνη

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις δηλώσεις της τόνισε: Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είδα στο Καστελόριζο με πόση ευκολία τα παιδιά αποδέχθηκαν και συμφιλιώθηκαν με τη μάσκα στο άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά έχουν πολλά να μας διδάξουν στο θέμα της πειθαρχίας και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Ένα θέμα εμφανίζουν οι νεότεροι, η νεότερη γενιά και είναι θέμα τριπλής πρόσκλησης για τους νέους αφού τα μέτρα θα πρέπει να έχουν διάρκεια καθώς δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο και υπάρχει έξαρση γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια. Επίσης οι νέοι έχουν πιο δυναμική ζωή και αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίσω να γίνει , σημείωσε η ΠτΔ, είναι ότι η υψηλή

μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος να δεχθεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ιός χτυπά συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Δεν υπάρχει περιορισμός της ελευθερίας αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Φεύγουμε λοιπόν από την ατομική ευθύνη και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κι εκείνος στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κορονοϊό, και τόνισε ότι “δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα” και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

“Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αυτά είναι τα τρία πρόσθετα μέτρα

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν τρία επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να ισχύουν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
  • Γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός μετακινήσεων εκτός νομού

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, όπου δεν κινείται κανείς, χωρίς λόγο, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θα «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Ένα επιπλέον μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.

Σωτήρης Τσιόδρας: Η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι η ομάδα 18-24

Μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε “να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων”. Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις