Στην ανακοίνωση νέας ΝΟΤΑΜ προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΥΠΑ), η οποία αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καστοριάς ”Αριστοτέλης”. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα νέα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, και η ισχύς της θα διαρκέσει από Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights). Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλης» ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
  • Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

Επιθετική έξαρση του ιού, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με το πέρας της ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Καστοριά με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής, επισήμανε πως: «Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου».

Ο κος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση, ενώ χθες, 23/10, επιβλήθηκε τοπικό lockdown στην περιοχή, καθώς πέρασε στο επίπεδο 4.

Την Τετάρτη 20/10, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, ο κος. Χαρδαλιάς εξήγησε πως: «Η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», διευκρινίζοντας πως το γεγονός που απασχολεί τόσο τον ίδιο, όσο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή, είναι πως «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με “κλάστερς” που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης».

”Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές’‘, τόνισε ο υφυπουργός, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών, ζητώντας τους να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, Πέμπτη 22/10, στην περιοχή της Καστοριάς παρουσιάστηκαν 15 κρούσματα εκ των οποίων 2 συνδέονται με  γνωστές συρροές.