Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν έγγραφα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που απεστάλησαν -μία μέρα μετά την φυγή Γιάννη Λαγού στις Βρυξέλλες- προς τις αεροπορικές υπηρεσίες.

Με τα έγγραφα αυτά οι αρχές απαγόρευαν στους καταδικασμένους χρυσαυγίτες να φύγουν από τη χώρα. Μεταξύ των ονομάτων αναφερόταν και ο Λαγός.

Η αστυνομία με ανακοίνωσή της επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις,αναφέροντας πως «το έγγραφο που απεστάλη δεν αφορά στον καταδικασθέντα Ιωάννη Λαγό, για τον οποίο υπάρχει ειδική διαδικασία επειδή είναι ευρωβουλευτής».

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η απαγόρευση εξόδου από την χώρα είναι άσχετη με την ασυλία που του παρέχει το ευρωκοινοβούλιο. Πέραν αυτού, όπως δείχνουν τα ακόλουθα έγγραφα το όνομα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, Ιωάννη Λαγού, συμπεριλαμβάνεται κανονικά στο έγγραφο.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε επίσης ότι «με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και εντολή του εισαγγελέα Εφετών, από τον Ιούλιο 2019: ο Ιωάννης Λαγός υποχρεούται να εμφανίζεται, κάθε φορά που θέλει να ταξιδέψει, στον Αξιωματικό Υπηρεσίας αναχωρήσεων του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών και να υπογράφει σχετικό έγγραφο περί άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, δηλώνοντας και τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται ανελλιπώς, ακολουθήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που ο Ιωάννης Λαγός ταξίδεψε προς Βρυξέλλες».

EUROKINISSI

Όμως στο τρισέλιδο τελευταίο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: αν εμφανιστεί κάποιος ή κάποια από τους καταδικασθέντες στο αεροδρόμιο, οι αρμόδιοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως στα τηλέφωνα που αναγράφονται. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιωάννη Λαγό, ο οποίος όμως την ημέρα που απεστάλη το έγγραφο βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό. Η αστυνομία στην ανακοίνωσή της υποστήριζε καταληκτικά ότι «καμιά ανακολουθία ή καθυστέρηση δεν υπήρξε με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αεροπορικές υπηρεσίες» και ισχυριζόταν ότι «το έγγραφο απεστάλη έγκαιρα και σφράγισε κάθε απόπειρα αεροπορικής εξόδου από τη χώρα των καταδικασθέντων της Χ.Α.».

Ακόμα κι αν δεχτούμε τον ισχυρισμό της θα πρέπει να εξηγήσει τότε πως αντιλαμβάνεται το «έγκαιρα». Βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη εξήγηση πως φυγοδικεί ήδη ο Νο2 αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς.