Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι γεγονός, με τις Σέρρες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας στη χώρα, μετά την ανακοίνωση για 49 ημερήσια κρούσματα στις 25/10. Ο δήμος Σερρών προχώρησε σε σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, προέβη σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:

«Η έξαρση της πανδημίας πρέπει να μας βρει όλους συμμάχους, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο του lockdown. Πρωταρχικός στόχος του δήμου Σερρών είναι να περιορίσουμε την έξαρση των κρουσμάτων. Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Για αυτόν τον λόγο λαμβάνουμε νέα, δραστικά μέτρα σε πρώτη φάση για μία εβδομάδα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δήμου είναι ανύπαρκτοι αλλά ό,τι δυνάμεις διαθέτουμε θα τις δώσουμε στην κοινή προσπάθεια».

Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα διαρκέσουν, τουλάχιστον, για μια εβδομάδα και αφορούν σε:

 • Αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Αναστολή παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
 • Αναστολή όλων των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ.
 • Αναστολή των τμημάτων της Σχολής Χορού και της Γυμναστικής Ενηλίκων της ΚΕΔΗΣ.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκαν οι εξής ενέργειες:

 • Προμήθεια 8 πυλών ακριβούς μέτρησης θερμοκρασίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στις εισόδους του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών χώρων.
 • Προμήθεια 6.500 υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές και καθηγητές σε πρώτη φάση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 • Ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων για κοινωνικές δράσεις.
 • Σχεδιασμός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το ΔΗΠΕΘΕ, την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Σερρών.
 • Καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
 • Καθημερινή απολύμανση των παιδικών χαρών.
 • Ενίσχυση της Αστυνομίας με το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας για τη συγκρότηση πρόσθετων μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

«Κρίσιμη η κατάσταση» δηλώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με το πέρας σύσκεψης την Κυριακή, 26/10, χαρακτήρισε ”κρίσιμη” την κατάσταση και υποστηρίζοντας πως «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, ενημέρωση του κόσμου και καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας».

Κατόπιν, πρόσθεσε: «Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόζει τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και σε άλλους γειτονικούς δήμους, ενώ υπάρχουν 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένες δειγματοληψίες, καθώς και συνεχής ενημέρωση του κόσμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σύνδεσε την έξαρση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, υποστηρίζοντας πως: «Σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διασκέδαση και αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ομολογήσουμε, κοιτώντας όλους τους πολίτες στα μάτια όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή».

Σημειώνεται πως, σήμερα, Κυριακή 25/10, σημειώθηκαν 49 κρούσματα, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.