Να επαναληφθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, σε ό,τι αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πρώην πυρηνάρχη Περάματος και ακόμα τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, ζητούν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Σήμερα, Δευτέρα οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών μεταβαίνουν στην εισαγγελία Εφετών της Αθήνας όπου θα υποβάλλουν αίτημα για έφεση κατά της απόφασης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας τόσο για το αδίκημα αυτό όσο και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση είναι χαμηλές.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο προ συγχώνευσης των ποινών επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ και έξι ετών κάθειρξης στους καταδικασθέντες για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και τρία και έξι έτη για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Οι μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν στον πυρηνάρχη περάματος, Αναστάσιο Πανταζή.

Η επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012. Οι τέσσερις αλιεργάτες εργάζονταν στα καΐκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος. Οι ψαράδες δέχθηκαν την επίθεση των χρυσαυγιτών με ρόπαλα και ξύλα μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Οι τρεις από αυτούς κατάφεραν να την αποφύγουν, ο τέταρτος, όμως, κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας και δεν τα κατάφερε. Οι χρυσαυγίτες τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά.

Πρόκειται για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ του Αμπουζίντ, 28 ετών, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο προκάλεσαν βαρύτατο διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση, ωστόσο, ο Γιάννης Λαγός σε ομιλία του στο Πέραμα δήλωνε πως οι αιγύπτιοι ψαράδες θα πρέπει να λογοδοτούν στη Χρυσή Αυγή

«Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή» είχε πει ο Λαγός.

Από τη μανία των χρυσαυγιτών δεν γλίτωσαν ούτε τα αυτοκίνητα των θυμάτων. Τα μέλη του τάγματος εφόδου, έσπασαν τα τζάμια από τα τρία οχήματα που ήταν παρκαρισμένα έξω από το σπίτι των ψαράδων.

«Από την ημέρα που τους έπιασαν, δεν έπρεπε να βγουν μέχρι να δικαστούν. Έτσι είναι στη πατρίδα μου. Όποιος κάνει τέτοια πράγματα, πάει μέσα φυλακή, δε βγαίνει μέχρι να δει, θα βγει αθώος, θα δικαστεί;» δήλωσε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο ένας εκ των τεσσάρων Αιγύπτιων αλιεργατών που δέχτηκε το μένος των Χρυσαυγιτών.

«Εμείς ζητάμε να πάνε φυλακή όλοι» σημειώνει ο Αχμέτ Αμπουχάμεντ και καταλήγει: «Ζητάμε από το δικαστήριο να δικαστούν, να δικαστούν όπως πρέπει και παραπάνω για να μην σκεφτεί κανένας να κάνει αυτό το πράγμα σε κάποιον άλλο άνθρωπο».