Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως έχουμε τονίσει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση κρουσμάτων έχει περισσότερη σημασία από την προηγούμενη και όλα κρίνονται στις… λεπτομέρειες. Η πτώση των κρουσμάτων στην σημερινή ανακοίνωση φαντάζει αναγκαία.

Τα τρία νέα μέτρα

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου (24/10) έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων. Είναι δεδομένο πλέον πως εάν δεν υπάρξει πτώση κρουσμάτων στο χρονικό περιθώριο που απαιτείται, τότε θα παρθούν τρία επιπρόσθετα μέτρα πριν το… lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των δύο μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή, στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα πακέτα μέτρων, πιο αυστηρά, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις με βεβαρημένο ιικό φορτίο.

Αυτά τα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Τα τρία νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
  • Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Νέα μέτρα στην εστίαση – Αλλάζουν οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων

Νέα μέτρα για την εστίαση όσον αφορά στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Όπως αναφέρεται: «Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.67924 (ΦΕΚ Β ́4709/23-10-2020) οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων εστίασης (εξαιρουμένων Κέντρων Διασκέδασης, χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ παραμένει το 1,8μ περιμετρικά) αλλάζει».

Όπως ενημερώνει τα μέλη της η ομοσπονδία πλέον ισχύει το εξής:

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους:

– Εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα 0,90 εκ.

– Εάν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών 1,20 εκ.

– Εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών 1,80 εκ.

Επίσης, μετά από σχετική ενημέρωση διευκρινίζουμε ότι σε όλους τους χώρους εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται ο χορός.