Έκδηλη είναι η ανησυχία για τα σταθερά αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, τα νέα περιστατικά μόλυνσης ανήλθαν σε πάνω από 700, συγκεκριμένα σε 715. Όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα είναι ανοιχτά, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ, ενώ συνολικά οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε δομές του ΕΣΥ ανέρχονται σε 922.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70% – 75% των ΜΕΘ. Στην ερώτηση εάν μας έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη στηλίτευσε τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως αυτές δεν περνούν το σωστό μήνυμα στους πολίτες που έχουν, πλέον, κουραστεί. Επιπλέον, τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει γενικό lockdown» και πως «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα μέτρα. Αν τα κρούσματα φτάσουν τα 2.000 δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ως σύστημα υγείας».

Έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών ΜΕΘ ειδικά για Covid-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά το βράδυ της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2020, 922 άτομα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών ΜΕΘ ειδικά για Covid-19. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 74 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. Την ίδια ώρα οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού έφτασαν περίπου τις 90.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143,6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις