Την εκτίμηση ότι τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναμένεται να λάβουν έγκριση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ τόνισε ότι θα προηγηθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως τα μέτρα δημόσιας υγείας – που παράλληλα θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα, όπως η γρίπη – θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και το 2021.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, με ενδεικτικό παράδειγμα την Αττική όπου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, έχει ήδη καλυφθεί το 70% με 75% των ΜΕΘ. Επισήμανε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1000 κρούσματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).

Σημείωσε πως όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορονοϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα: «Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί». Τόνισε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον. Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν ο σχεδιασμός δεν αποδώσει δεν είναι απίθανο το lockdown και πως αν ξεπεραστούν τα 2.000 κρούσματα την ημέρα τότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά και πως «η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων». Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει το σενάριο ότι τώρα έρχεται μεγάλο κύμα κορονοϊού, ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.

Η φυσική ανοσία εξασθενεί ταχύτατα

Μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με νέα έρευνα από 6% που ήταν στο τέλος Ιουνίου, μειώθηκε στο 4,4% το Σεπτέμβριο. Δηλαδή σε αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο των αντισωμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο. Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, αυτό εγείρει την ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη