Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις Σέρρες, με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται σταθερά. Πηγή ανησυχίας είναι τα κρούσματα στο γηροκομείο «Κωστοπούλειος Στέγη». Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν θετικοί 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 6 ήταν εργαζόμενοι του γηροκομείου και οι άλλοι 7 φιλοξενούμενοι, οι οποίοι μάλιστα διακομίστηκαν άμεσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι ακόμα έξι άτομα είναι θετικά, συνολικά δηλαδή νοσούν 19 άτομα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο διευθυντής του γηροκομείου, Κώστας Καραμούτσος, εξήγησε ότι έχει ειδοποιηθεί από τη Δευτέρα το ΕΚΑΒ και γίνεται σταδιακή μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς. Όσον αφορά στο πώς «μπήκε» ο κορονοϊός στο χώρο, είπε πως διαγνώσθηκαν έξι εργαζόμενοι ασυμπτωματικοί, σε προγραμματισμένο έλεγχο που τους έγινε.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, μία εξ αυτών είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. «Βάσει πρωτοκόλλου, γίνονται τεστ όταν οι εργαζόμενοι γυρνούν από άδεια, αλλά και τυχαία προληπτικά», εξήγησε ο ίδιος και έκανε λόγο για αβάσταχτο οικονομικό βάρος για τη διενέργεια του τεστ.

Αυτό που τόνισε ο Κ. Καραμούτσος, είναι ότι στο χώρο λαμβάνονταν όλα τα μέτρα, «προσπαθούσαμε να κάνουμε μία διαχείριση του ρίσκου, όμως η μάσκα και τα προστατευτικά έχουν αποτελεσματικότητα όταν τη φορά το σύνολο του πληθυσμού» και εξήγησε το ρίσκο για τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να φορέσουν μάσκα και την έκθεσή τους, παρά το ότι οι εργαζόμενοι φορούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σέρρες βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο του χάρτη, ωστόσο οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι δύσκολες. Γι’ αυτόν το λόγο, ο δήμος αποφάσισε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς.

Σε ισχύ τέθηκαν τα εξής μέτρα:

 • Αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Αναστολή παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
 • Αναστολή όλων των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ.
 • Αναστολή των τμημάτων της Σχολής Χορού και της Γυμναστικής Ενηλίκων της ΚΕΔΗΣ.

Παράλληλα αποφασίστηκαν τα εξής:

 • Προμήθεια 8 πυλών ακριβούς μέτρησης θερμοκρασίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στις εισόδους του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών χώρων.
 • Προμήθεια 6.500 υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές και καθηγητές σε πρώτη φάση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 • Ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων για κοινωνικές δράσεις.
 • Σχεδιασμός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το ΔΗΠΕΘΕ, την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Σερρών.
 • Καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
 • Καθημερινή απολύμανση των παιδικών χαρών.
 • Ενίσχυση της Αστυνομίας με το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας για τη συγκρότηση πρόσθετων μεικτών κλιμακίων ελέγχου.