Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα φέρνει, όπως φαίνεται, νέα μέτρα στο τραπέζι. Όπως δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιος Τσακρής, έχει επισήμως κατατεθεί η πρόταση για αλλαγές στο ωράριο στην εστίαση, με στόχο να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες, αλλά και να γίνεται νωρίτερα απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράλληλα, υπάρχει εισήγηση για να αυξηθεί το ποσοστό στην τηλεργασία, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε ο κ. Τσακρής. Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Τσακρής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Σαρώνει ο κορονοϊός στους νέους

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Περιστερίου έξω από το Δημαρχείο. Πραγματοποιήθηκαν 989 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 31 θετικά δείγματα (14 άνδρες και 17 γυναίκες), από τα οποία 28 αφορούν σε Έλληνες και τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εκτίμησε ότι ακόμα και σήμερα ενδέχεται να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού. «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα» σημείωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real fm.

Μάλιστα, ανέφερε πως «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα». «Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά» πρόσθεσε. (διαβάστε περισσότερα)

Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι πλέον τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά το βράδυ της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2020, 922 άτομα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών ΜΕΘ ειδικά για Covid-19. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 74 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. Την ίδια ώρα οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού έφτασαν περίπου τις 90.

Διαβάστε σχετικά: Παγώνη: Πλήρες το 75% των ΜΕΘ στην Αττική