Η εφιαλτική μέρα, στην οποία ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει 1.000 κρούσματα και πάνω… έφτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα 27 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί τετραψήφιος αριθμών κρουσμάτων με την Θεσσαλονίκη να φτάνει τουλάχιστον τα 300 κρούσματα. Αυτός ο μεγάλος αριθμός οφείλεται στη διασπορά του κορονοϊού αλλά και στα τεστ, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά κόρον από τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Αρκουμανέας: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας εκτίμησε ότι ακόμα και σήμερα ενδέχεται να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού. «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα» σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο Real.

Μάλιστα, ανέφερε πως «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα». «Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά» πρόσθεσε.

Τόνισε πως «γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες». «Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν» υπογράμμισε ο κ. Αρκουμανέας. Διαβάστε αναλυτικά

Αλλάζει το ωράριο στην εστίαση – Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα φέρνει, όπως φαίνεται, νέα μέτρα στο τραπέζι. Όπως δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιος Τσακρής, έχει επισήμως κατατεθεί η πρόταση για αλλαγές στο ωράριο στην εστίαση, με στόχο να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες, αλλά και να γίνεται νωρίτερα απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράλληλα, υπάρχει εισήγηση για να αυξηθεί το ποσοστό στην τηλεργασία, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε ο κ. Τσακρής. Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Τσακρής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις