Τεράστια ουρά για τα δωρεάν rapid test που θα διενεργεί καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει σχηματιστεί από πολύ νωρίς το πρωί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες συρρέουν κατά δεκάδες στο σημείο προκειμένου να εξεταστούν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. «Μας ανησυχεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, που βρίσκεται από το πρωί στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία ανάσα από το πέρασμά της στο επίπεδο 4 του χάρτη ασφαλείας για τον κορονοϊό, δηλαδή να περάσει σε τοπικό lockodown, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα ενώ μέσα σε πέντε μέρες είχαμε 1.220 κρούσματα. «Ο ιός στα λύματα έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας, μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Τα έξτρα μέτρα που εξετάζονται για όλη τη χώρα

Εκτός από την Θεσσαλονίκη για την οποία φαίνεται ότι η μετάβαση στο επίπεδο 4 θεωρείται σχεδόν δεδομένη, στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλα έκτακτα μέτρα στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη. Μάλιστα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Α. Βατόπουλος -μιλώντας στον Ant1- προανήγγειλε νέα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού τα οποία όπως είπε θα ανακοινωθούν το αργότερο έως αύριο Παρασκευή.

Τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι:

  • Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης .
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εξετάζεται να γίνει είτε από τις 21:00 είτε από τις 22:00 και αυτό θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί ενώ ήδη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές που είναι σε lockdown.
  • Ευπαθείς ομάδες: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών και γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει μια οριστική απόφαση.
  • Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Αναμένεται να ανακοινωθεί lockdown σε αυτές τις περιοχές, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
  • Η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές επιπέδου 3 («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης), όπως η Αττική
  • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Μένει μόνο να διευκρινιστεί αν θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση της μάσκας, την οποία προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Η επέκταση της τηλεργασίας

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις