2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δίνει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένα κανάλια για να αναμεταδώσουν κυβερνητικό spot σχετικά με την πανδημία, τη στιγμή που δια νόμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν δωρεάν. Κυρίως η δημόσια τηλεόραση.

Αυτό που διακρίνεται είναι ότι πρόκειται για αγορά «πίστωσης χρόνου» για την καλή εικόνα της κυβέρνησης. Διότι η οικονομική ενίσχυση προς τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια συνοδεύεται και από «ραφιναρισμένες» ειδήσεις.

EUROKINISSI

Το σκεπτικό του κ. Πέτσα είναι: «ότι η διαθέσιμη μέτρηση τηλεθέασης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από ανεξάρτητο φορέα εξασφαλίζει την ορθή και αντικειμενική κατανομή του διαθέσιμου προϋπολογισμού». Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τελευταία μέτρηση αυτού του ανεξάρτητου φορέα για τα επαρχιακά κανάλια που τα εμφανίζει να συγκεντρώνουν ποσοστό 22%, μεγαλύτερο απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Την ίδια στιγμή οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για 2.000 κρούσματα ως το τέλος της εβδομάδας. Και οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι έρχονται και οι ιώσεις του χειμώνα.

 Cost benefit analysis Ανάλυση κόστους-oφέλους

Το υπολογιστικό μοντέλο  που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ευθέως αντίθετο από τις ανάγκες που έχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών. Γεγονός είναι ότι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας κοστίζει. Ενώ η δημιουργία συναισθηματικής ασφάλειας στους πολίτες μέσω της τηλεόρασης είναι πιο… οικονομική. Την ίδια στιγμή όμως χάνονται  ανθρώπινες ζωές και πολύτιμος χρόνος.  Το ΕΣΥ έχει εισέλθει σε οριακή κατάσταση με τον αριθμό διασωληνωμένων.

Η Ελλάδα υστερούσε διαχρονικά στον αριθμό κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους (είναι στο 1/2 του μέσου ευρωπαϊκού όρου). Κατά τη διάρκεια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν 120 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας στο ΕΣΥ (υπήρξε δηλαδή μία αύξηση 27% ), καλύπτοντας όλες τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών, σε περίοδο Μνημονίου και δημοσιονομικής στενότητας και, κυρίως, χωρίς πανδημία.

EUROKINISSI

Στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης επιπλέον κλινών ΜΕΘ, σε νοσοκομεία που ήδη διαθέτουν την υποδομή και τον ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αναγκαία ενίσχυση των Μονάδων τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε νοσοκομεία δηλαδή που δεν προ-απαιτείται κάποια χρηματοδότηση για διαμόρφωση χώρων ή προμήθεια νέων μηχανημάτων. Παρόλα αυτά δεν ενισχύεται η δημόσια υγεία με προσλήψεις.

Τα «τηλεοπτικά λόγια» δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πεδίο του πραγματικού που εν προκειμένω είναι οι μεγάλες ανάγκες του ΕΣΥ.  Είναι απλώς ένας τρόπο υπεκφυγής του προβλήματος το οποίο διαρκώς μας θυμίζει, με τον πιο μοχθηρό τρόπο, ότι είναι υπαρκτό. Οι  διασωληνωμένοι συμπολίτες μας έχουν σπάσει το φράγμα των 100… Κι δυστυχώς έπεται συνέχεια.