Κρίσιμα χαρακτήρισε τα πράγματα ως προς την εξέλιξη του κορονοϊού, ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Είπε ότι τα νέα μέτρα κινούνται «σχεδόν εκεί που πρέπει» εξηγώντας ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε να επεκταθούν σε όλη τη χώρα δύο σημαντικά μέτρα – η υποχρεωτική μάσκα παντού και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Κάποια μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για να μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα», είπε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ νομών σε περίπτωση βέβαια που αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, με αφορμή τις ουρές που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από πολίτες που έσπευσαν για δωρεάν τεστ κορονοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική της πραγματοποίησης μαζικών τεστ. Όπως είπε, «ο ΕΟΔΥ πήγε στη Θεσσαλονίκη και έγινε μια γενικότερη επικοινωνιακή εικόνα που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».


Θα ήταν προτιμότερο κατά τον ίδιο να υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική: Oι πολίτες να μπορούν να κάνουν τεστ βάσει κάποιων ιατρικών ορίων – όπως ελαφρά συμπτώματα ή αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα- σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις «ψυχρές» περιοχές.

Επίσης διαφώνησε με την πραγματοποίηση τεστ στα αεροδρόμια όπου, όπως είπε ο βαθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλότερος από τον βαθμό θετικότητας στην κοινότητα. «Ξοδεύουμε τεστ στα αεροδρόμια, τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε στην κοινότητα» υπογράμμισε σχετικά.

«Η στρατηγική των τεστ είχε πρόβλημα από τις αρχές της πανδημίας» συνέχισε. «Πάντα είχα κάποιες ενστάσεις για την στρατηγική των τεστ. Τώρα που τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα, η στρατηγική των τεστ πρέπει να είναι πολύ πιο εκτεταμένη και διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα και να μην είναι στοχευμένη».

Έφερε το παράδειγμα ενός νέου που έχει ελαφρά συμπτώματα και συνεπώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνει τεστ κι ας μην ανήκει σε ευπαθή ομάδα, έτσι ώστε αν είναι όντως θετικός να το γνωρίζει και να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Η διαθεσιμότητα πρέπει να είναι στο μάξιμουμ με την έννοια της ευκολίας, ώστε κάποιος που έχει την υποψία ότι νοσεί να μπορεί να κάνει εύκολα το τεστ. «Εάν μπορούσαν να είναι τα τεστ στα περίπτερα θα ήταν το καλύτερο» συμπλήρωσε.