Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) περνούν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη δήλωση του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως είπε το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαιρετική επιδημιολογική έξαρση σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες.

Από αύριο λοιπόν στις 6:00 θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στην Π.Ε Θεσσαλονίκης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες σε 35,2 έτη. Την ίδια στιγμή στη Λάρισα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 343 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη ενώ οι στενές επαφές των κρουσμάτων που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι 488.

«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο ‘’κόκκινο” επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις, γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, οι περιφερειακές ενότητες,

 • Πέλλας,
 • Δράμας,
 • Έβρου,
 • Ξάνθης,
 • Κιλκίς,
 • Χαλκιδικής,
 • Καβάλας,
 • Πιερίας και
 • Ημαθίας.

Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, «πράσινο»’ περνούν στο επίπεδο 2, «κίτρινο». Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα, επαγρύπνηση, άμεσα αντανακλαστικά, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς και τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα «είναι απαραίτητο και η στρατηγική μας να προσαρμόζεται αντίστοιχα».

«Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία της κυβέρνησης, των επιδημιολόγων μας αλλά και όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, να προστατεύσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας , τους γύρω μας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και πάλι για να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση χρειάζεται η συμμετοχή όλων». «Γιατί έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία , την άνοιξη, και ενωμένοι θα μπορέσουμε να φρενάρουμε και το δεύτερο κύμα. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες. Μπορούμε, επιβάλλεται, πρέπει να κάνουμε και πάλι τη διαφορά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για να αποφύγουμε το καθολικό lockdown

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αποτυπώνουν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Στο κυβερνητικό επιτελείο υποχρεώνονται να επισπεύσουν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού έχουν περάσει ήδη Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες ενώ όπως ανακοινώθηκε, σε καθεστώς lockdown εντάσσονται τρεις ακόμη περιφέρειες: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη.  Συνολικά 7 περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» ενώ υπάρχει φόβος να ενταχθούν και άλλες στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.


Στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ειδικής ομάδας λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και μία σειρά από παράγοντες όπως τη διασπορά των κρουσμάτων, τον δείκτη Rt αλλά και τις μολύνσεις που καταγράφονται σε κλειστές δομές όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες, είναι – καταρχήν – να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερους θανάτους το επόμενο διάστημα.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και να αρχίσουν να «σβήνουν» εστίες υπερμετάδοσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 μία σειρά νέων μέτρων . Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση των ειδικών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει μία ακόμη εβδομάδα προκειμένου να διαφανεί εάν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν (μάσκες παντού σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας) θα αποδώσουν.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Τα νέα μέτρα

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται μέτρα τα οποία αφενός δεν θα βάλουν στον «πάγο» την ελληνική οικονομία και αφετέρου θα μπορέσουν να εφαρμοστούν από τους πολίτες χωρίς να διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι» και κερδίζουν έδαφος είναι τα εξής :

 • Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00 προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος στα μαγαζιά. Πιθανότατα το πρώτο βήμα θα είναι να κλείνει νωρίτερα η εστίαση ενώ εάν δουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε πιθανό να ακολουθήσει η χώρα μας μοντέλο Γαλλίας.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.
 • Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, έχει διαψευστεί ακόμη περισσότερες αλλά έχει αρχίσει επανέρχεται. Δεν είναι τυχαίο και το σημερινό καμπανάκι από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος συνέστησε να υπάρχει αυξημένη προσοχή για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
 • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Με τη μάσκα να παραμένει – όπως λένε οι ειδικοί – το νούμερο ένα όπλο κατά του κοροναϊού, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.
 • Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ.
 • Ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές. Αν και μέχρι στιγμής δε φαίνεται οι σχολικές μονάδες να αποτελούν μεγάλες εστίες μετάδοσης, είναι πιθανό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Η Γαλλία «δείχνει» τον δρόμο

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός καθολικού lockdown στη χώρα, εντούτοις εξετάζονται μέτρα ανάλογα με αυτά που ανακοινώθηκαν στη Γαλλία, καθώς το εφιαλτικό ρεκόρ κρουσμάτων κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια για επιπλέον πίστωση χρόνου. «Θα έλεγα ότι είμαστε ενδεχομένως 2 με 3 εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα», είπε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τρεις περιοχές, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα που περνούν σε καθεστώς lockdown.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία που μπαίνει σε καραντίνα για ένα μήνα, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα και εφαρμογή του μέτρου «μάσκα παντού» ακόμη και σε περιοχές που δεν βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη. Όπως και στη Γαλλία ανοιχτά θα μείνουν τα σχολεία, ενώ θα ενισχυθεί η τηλεργασία, ένα μέτρο που πήρε ήδη παράταση έως και τα τέλη Νοεμβρίου και εφαρμόζεται ήδη υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής.

Άλλωστε με την περαιτέρω ενίσχυση της τηλεργασίας η κυβέρνηση στοχεύει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μπορεί η Γαλλία να κλείνει μπαρ και εστιατόρια και να επαναφέρει τη βεβαίωση μετακίνησης μόνο για λόγους υγείας ή στέλνοντας sms στην Ελλάδα η απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό ισχύει μόνο για τις «κόκκινες» περιοχές, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.α. πλην του λιανικού εμπορίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις