Σήμερα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στις 6.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε τελικά η εκκένωση της δομής φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών αιτούντων άσυλο, που λειτουργεί στις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη από την οργάνωση «Lesvos Solidarity». Μολονότι υπήρχαν πληροφορίες ότι το υπουργείο Μετανάστευσης δεν θα προχωρούσε στην επιχείρηση, εντούτοις διαψεύστηκαν στην πράξη. Στη δομή μπήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και οι 74 διαμένοντες κλήθηκαν να συγκεντρώσουν τα πράγματα τους άμεσα για να μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας του Δήμου Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ.

«Ευρώπη σήμερα: αστυνομική εισβολή και περικύκλωση στα σπίτια των παιδιών στο ΠΙΚΠΑ. Οι άνθρωποι μέσα στη δομή δεν επιτρέπεται να κινηθούν. Η ομάδα ψυχολόγων και οι δικηγόροι δεν επιτρέπεται να μπουν. Η αστυνομία περικύκλωσε και απέκλεισε το καμπ, και για τα ΜΜΕ επίσης. Έξι αστυνομικά βαν μπήκαν μέσα στο χώρο και πολλοί αστυνομικοί κινούνται μέσα στο καμπ και στα σπίτια των κατοίκων», γράφει η Lesvos Solidarity, και προσθέτει: «Άλλη μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη και το πώς αποφασίζουμε να χειριστούμε ανθρώπους που το μόνο που αναζητούν είναι ασφάλεια και μια φυσιολογική ζωή. Σήμερα πρέπει να διαβεβαιώνουμε παιδιά πως δεν πρέπει να φοβούνται».

Η όλη επιχείρηση, παρουσία εισαγγελέα, δρομολογεί τη διακοπή της λειτουργίας της δομής. Η οργάνωση Lesvos Solidarity που λειτουργεί τον χώρο εδώ και χρόνια, από καιρό αλλά και χθες, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, οπότε και έγινε η πρώτη ειδοποίηση – αλλά όχι και επέμβαση – τονίζει ότι διαφωνεί με την εκκένωση και επισημαίνει ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε διάλογο για τη δομή.

Το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο χώρος έχει «καταληφθεί». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 το ΠΙΚΠΑ υποδέχεται αιτούντες άσυλο με τη συνεργασία των Αρχών.

Στη δημοτική δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ για ευάλωτα άτομα, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν σήμερα 524 κενές θέσεις.

Στη δομή του ΠΙΚΠΑ Λέσβου διέμεναν επίσης 21 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε ειδικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση για την εκκένωση του χώρου προχώρησε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής: «Αναμένουμε από την ΜΚΟ (σ.σ. Lesvos Solidarity) που διαχειρίζεται την έκταση να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των επωφελούμενων. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμεινε τα τελευταία χρόνια υπό κατάληψη, με την άτυπη δομή να λειτουργεί χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 74 διαμενόντων θα έχει ως αποτέλεσμα και την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» επισημαίνει το υπουργείο.