Σε δηλώσεις του ο γεωλόγος σεισμολόγος Θ. Γκανάς είπε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει κανονική γεωμετρία δηλαδή υποχώρησε το βόρειο μέρος έναντι του νοτίου με κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση και βρίσκεται βόρεια της Σάμου έχει δε σχηματίσει υποθαλάσσια λεκάνη μεταξύ της Σάμου και των μικρασιατικών ακτών.

Πρόσθεσε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα επειδή βρίσκεται δυτικά του ρήγματος πάνω και στο οποίο έγινε η διάρρηξη.

Ο κ. Γκανάς είπε ότι εξαιτίας του μεγέθους και της μετατόπισης  του πυθμένα σημειώθηκε μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές των δύο περιοχών (Σάμου και μικρασιατικών παραλίων)  και τόνισε ότι ο σεισμός είναι τυπικός για την περιοχή της Ανατολικού Αιγαίου, με βάση το ιστορικό της περιοχής είναι ο κύριος σεισμός και οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι πολλοί και θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Σημείωσε δε ότι παρά τις μεγάλες επιταχύνσεις λόγω του μεγάλου μεγέθους τους ωστόσο οι ζημιές στη Σάμο είναι μικρές και οφείλονται στην κακή ποιότητα των κατασκευών.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα παρότι ήταν ενεργό και είχε σεισμική δραστηριότητα είχε να δώσει από το 1904 τόσο δυνατό σεισμό οπότε είχε δώσει 6,8 Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις